NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sport

Experimentul Paşcani. Cum au ajuns tinerii din judeţul Iaşi să se antreneze prin parcuri, după o decizie controversată a Guvernului: „Răspunsurile au fost ca pe timpul lui Ceauşescu”

Ţările civilizate investesc sume importante în infrastructura sportivă şi le oferă tinerilor posibilitatea de a practica fotbal, tenis, baschet sau rugby, în cele mai bune condiţii.

România mai are de aşteptat până să ajungă acolo. În acest caz, ProSport vă prezintă cum 160 de tineri din Paşcani au ajuns să se antreneze pe străzi, din cauza celor aflaţi la putere. Cei mici visează să practice sport de performanţă, dar statul se opune.

Pe pagina de Facebook CSS Paşcani au fost publicate imagini cu tinerii fotbalişti care sunt obligaţi să se antreneze pe asfalt, din cauza birocraţiei. ProSport a stat de vorbă cu unul dintre antrenorii din cadrul clubului, Cătălin Damian, care a explicat cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie. În urmă cu doi ani, Ministerul Finanţelor a descoperit că anumite Cluburi Sportive Şcolare (CSS), care erau arondate unor unităţi de învăţământ, funcţionau ilegal. Elevii înscrişi la aceste cluburi apăreau în bilanţurile contabile, ceea ce Ministerul Finanţelor a considerat că nu este deloc în regulă. Pentru a rezolva problema în grabă, Guvernul a decis să taie în carne vie. În luna mai a anului 2017, Ministerul Educaţiei a trimis către toate Inspectoratele Şcolare Judeţene o adresă cu numărul 32217, prin care solicita realizarea unei analize din care să rezulte faptul că CSS-urile respective pot intra sub egida Consiliilor Judeţene. La rândul lor, Consiliile Judeţene se angajau să dezvolte CSS-urile, iar mai apoi să le transforme în cluburi cu personalitate juridică. Pe hârtie, totul părea în regulă. În realitate, operaţiunea Guvernului a provocat un fiasco total. Până în 2017, Clubul Sportiv Şcolar Unirea Paşcani era administrat de Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea din Paşcani. După decizia Guvernului, CSS Unirea Paşcani a devenit o ramură a CSS Unirea Iaşi.

Primul pas a fost reorganizarea CSS-urilor cu pricina. Guvernul a decis ca secţiile sportive care erau arondate unităţilor de învăţământ să devină structuri ale unor cluburi cu personalitate juridică. În cazul de faţă, CSS Unirea Paşcani a intrat sub egida CSS Unirea Iaşi.

Antrenor şi profesor la Paşcani, Cătălin Damian a vorbit pentru ProSport despre situaţia în care au ajuns elevii săi: „Totul a început în 2017, când de la Ministerul Educaţiei a venit o notă, efectiv din pix, către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Ar fi trebuit comaseze CSS-urile şi secţiile care mai erau prin judeţ, astfel încât să aparţină de un singur CSS, care să aibă personalitate juridică. Iaşul fiind un judeţ pilot al învăţământului, indiferent dacă e bine sau rău, a răspuns afirmativ. Nu ştiu cine era inspector la vremea respectivă, cred că domnul Viciu (n.r Tănase Vasile Viciu). Au dat ok-ul, iar imediat au transferat toate secţiile. CSS Paşcani a fost dezlipit de liceul unde activa. Acolo aveam vestiare, sală de forţă… este şi rugby la noi, nu numai fotbal. Avem campioni naţionali la rugby, atât la fete, cât şi la băieţi. Şi pe noi ne-au mutat la Iaşi. Iar de doi ani de zile ne plimbăm dintr-o parte în alta. Paşcaniul ne-a susţinut, pentru că aveam o colaborare cu cei de la Clubul Sportiv Municipal (n.r CSM). Doar că şi noi cheltuim apă, curent, iar pe noi ne cheamă Iaşi din 2017, nu mai avem legătură cu Paşcaniul. Ne numim CSS Unirea Iaşi, structura Paşcani. Noi nu avem nicio legătură cu Iaşul, doar banii ne leagă. Trebuie să facem referate, să le trimitem la Iaşi, să mergem la şedinte la Iaşi…”, a spus Cătălin Damian, pentru ProSport.

Guvernul a ignorat situaţia de la Paşcani

După ce Clubul Sportiv Şcolar Unirea Paşcani a devenit o secţie a Clubului Sportiv Şcolar Unirea Iaşi, clubul practic şi-a pierdut identitatea. De exemplu, este ca şi cum secţia de handbal de la CSM Bucureşti ar fi comasată cu Dinamo. Profesorii din Paşcani au încercat să atragă atenţia Guvernului, dar n-au primit niciun răspuns: „Eu am încercat să trimit memorii, concluzii după un an de zile… n-am primit niciun răspuns! Toate se spărgeau în capul directorului meu de la Iaşi. Care mi-a zis că nu vrea vrut acolo! Aşa a vrut Ministerul.  Un secretar de stat a decis asta, un domn Păunescu (n.r Alin Păunescu). El face toate astea. Nu ne-a întrebat niciodată care este situaţia, nu a dat nici măcar un telefon. Cei de la CSM Paşcani ne lăsau să folosim gratis baza sportivă, pentru că le dădeam jucători de fotbal. Doar că acum ne numim Iaşi, iar preşedintele clubului nu are nicio bază că jucătorii vor mai ajunge la el. Poate să-i transfere directorul de la Iaşi unde vrea. El are drept de semnătură. Am trimis şi la fostul ministru, şi la doamna Andronescu, dar şi la domnul Pop. Noi am tot trimis memorii, dar ei au tot demisionat. Nu am primit niciun răspuns oficial.

Răspunsurile au fost ca pe timpul lui Ceauşescu: <<Băi, ce face ăla acolo?>>. De la Inspectorat îl sunau pe directorul de la Iaşi, care mă suna pe mine. N-am voie să fac un memoriu în ziua de azi? Să trimit un mail? Nu cred că e ca pe timpul lui Ceauşescu, să mă duc întâi la director, ca el să-mi dea aprobare. Am spus doar ce se întâmplă! Un fost profesor mi-a spus că judeţul Iaşi este un judeţ pilot. Şi, ca orice experiment, există şanse să se termine prost. Măcar să pună lucrurile în ordine, cum erau înainte. Mai bine ar fi să facă un Liceu Sportiv la Paşcani. Avem mai mulţi copii decât alţii prin alte judeţe”, a declarat profesorul Cătălin Damian, pentru ProSport.

O altă problemă pentru cei din Paşcani o reprezintă noile costuri apărute la orizont. Pentru o deplasare la Iaşi, clubul trebuie să achite 500 de lei pentru microbuz, 200 de lei pentru pachetele cu mâncare, 100 de lei pentru apă. Fondurile alocate de stat nu acoperă toate cheltuielile. Profesorii şi antrenorii din Paşcani au fost nevoiţi în repetate rânduri să scoată bani din buzunar pentru ca celor mici să nu le lipsească nimic. Deplasările pe care profesorii sunt nevoiţi să le facă la Iaşi, pentru consiliile profesorale, nu sunt decontate. În urma deciziei de comasare a CSS Unirea Paşcani cu CSS Unirea Iaşi, profesorii sunt obligaţi să meargă des în Copou, pentru nenumăratele proceduri prevăzute de lege. Au existat şi cazuri în care nu s-au găsit bani pentru brigada de arbitri, iar părinţii au achitat baremul. Totul pentru ca cei mici să poată juca fotbal.

Ciudat este că această măsură de comasare a CSS-urilor nu a fost aplicată în toată ţara.

Cum au reacţionat părinţii şi cei mici

Părinţii au rămas surprinşi când au aflat că băieţii lor se antrenează pe unde apucă, iar profesorii i-au îndemnat să ia atitudine: „De la Iaşi am primit cantonament, plecăm la Vatra Dornei. Dar eu trebuie să fac nişte antrenamente, nu mă pot duce aşa. Părinţii au rămas miraţi. Le-am spus că pot suna la Inspectorat, pentru a cere explicaţii. Directorul de la Iaşi nu are nicio vină. El ar trebui să se ducă la Minister, să primească bani pentru a plăti o chirie la Paşcani. Am înţeles că acum, aceste CSS-uri ar urma să fie preluate de Consiliile Locale. Dar noi n-am primit nicio hârtie oficială. Curios este că nu s-a mai întâmplat nicăieri în ţară. Am înţeles că la Bistriţa s-ar putea să mai fie la fel. Eu am nişte prieteni la Fălticeni, iar clubul lor va fi preluat de Consiliul Local. E o variantă, dar noi nu am primit nimic. Noi suntem ultimii care aflăm ceva.

Copii ce să zică? Au rămas şi ei surprinşi. Mă tot întrebau când mergem la stadion. Ei încă nu ştiu ce se întâmplă. Să vedem ce va fi când vom avea vreme rea. Nu avem vestiare, nu avem duşuri… ce să facem? Nu este nici vina autorităţilor locale din Paşcani.  Dacă noi suntem Iaşi, cum să ne ajute? Nu mai suntem Paşcani!”, a declarat Cătălin Damian, pentru ProSport.

continuare pe www.prosport.ro

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Jucătorii de table din Pașcani au șansa de a câștiga o mașină

Răzvan Grecu

CSS Pașcani a trecut, peste noapte, în subordinea CSS Unirea Iași

Irina Gherasim

Fără alte comentarii! Foresta Suceava – CSM Pașcani, un meci cu un rezultat de zece … goluri încasate!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site