RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Experiențe multiculturale pentru cunoașterea tradițiilor și obiceiurilor din zona Pașcaniului

,,Trăim împreuna, să ne cunoaștem mai bine!’’ este un  proiect intercultural inițiat de elevii de la liceul “Miron Costin” împreună cu rușii – lipoveni de la Școala din Brătești. Anul acesta a ajuns la a IV-a ediție și s-a bucurat de mare succes. 220 de elevi și 22 de îndrumători din Pașcani și școlile din împrejurimi au luat parte astăzi la acest eveniment care s-a desfășurat la Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu”.

 „Am făcut acest parteneriat împreună cu Liceul Tehnologic Stolniceni Prăjescu și comunitatea din Brătești tocmai pentru a aduce la cunoștința elevilor din școala noastră și comunitate tradițiile și obiceiurile acestei minorități”, ne-a declarat Carmen Apostol, director Liceul Miron Costin Pașcani.

 Cultivarea respectului pentru tradiţiile şi obiceiurile diverselor comunități şi pregătirea elevilor în sensul egalităţii şanselor în educaţie, a dezvoltării personale şi a integrării în comunitate, au reprezentat obiectivul major al acestui amplu eveniment.

  

 „Suntem onorați să fim coordonatori ai acestui proiect alături de o școală de prestigiu cum este Liceul “Miron Costin “. Copiii din comunitatea rușilor lipoveni au posibilitatea de a schimba experiențe, de a arăta tradițiile lor de sute de ani de când s-au stabilit în zona noastră”, ne-a precizat  Ovidiu Olaru, director Liceul Tehnologic Stolniceni Prăjescu.

  Copiii din comunitatea rușilor lipoveni iubesc aceste spectacole, iar părinții îi ajută. Le fac costume populare specific lipovenești, se bucură că sunt implicați în activități.

 „Copiii rușilor lipoveni au posibilitatea de a studia limba rusă maternă. Ei fac patru ore pe săptămână la Școala Brătești din Stolniceni Prăjescu, avem profesor calificat care este venit din Moscova și se ocupă îndeosebi de păstrarea tradițiilor și promovarea lor. Pe lângă joc, cântec, muzică, copiii au venit astăzi și cu câteva rețete din bucătăria tradițională”, ne-a declarat Liliana Albu, profesor Școala Brătești.

În  cadrul evenimentului multicultural copiii au desfășurat o serie activităţi comune care au  pus în valoare specificul naţional şi cultural al celor implicați. Pe scena Casei de Cultură au evoluat elevii îmbrăcați în portul specific fiecărei comunități, au cântat și au dansat.

 „Copiii au fost jurizați de profesori de muzică, arte plastice și design vestimentar. Participanții au primit diplome și dulciuri”, ne-a mai precizat Cristina Sorohan, profesor Liceul Miron Costin.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Premiul I şi Premiul Special pentru doi elevi păşcăneni, la concursul “Ionel Teodoreanu”

Redacția

Școlile din județul Iași unde elevii au cele mai multe absențe

Redacția

Șahiștii de la CSM Pașcani s-au clasat pe primele locuri la două competiții

Diana Marcu
Încarcă...