Atunci când diplomații au încheiat un acord pentru salvarea naturii în 2022, angajându-se să oprească pierderea biodiversității până la sfârșitul deceniului, Europa a fost văzută ca un lider credibil în cadrul unor negocieri dificile. UE i-a determinat pe ceilalți să își intensifice eforturile, susținând obiectivul de a proteja 30% din suprafața terestră și maritimă până în 2030.
Dar, doi ani mai târziu, înainte ca delegații și se întâlnească în Columbia, țară bogată în viață sălbatică, pentru Cop16 – summitul internațional pentru salvarea naturii – entuziasmul Europei pentru salvarea speciilor pare să fie pe cale de dispariție, notează The Guardian.
La începutul anului, liderii UE au redus planurile de reducere a poluării și de protejare a habitatelor în urma protestelor furibunde ale agricultorilor. Comisia a anunțat că o lege privind refacerea naturii a fost transformată într-un sac de box politic, obținându-se cu greu majorități la voturile cheie pentru aprobarea acordului, iar un regulament privind reducerea defrișărilor va fi amânat cu un an.
Acest regres a alarmat conservatorii și oamenii de știință, care se tem că pierderea biodiversității este pusă deoparte chiar în ajunul celor mai importante negocieri din lume privind natura.
» Citește continuarea pe pagina autorului