RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Ecaterina, 1 din cei 100 excepționali. Studiază Teologia, pictează icoane din dragostea izvorâtă acasă, în familia cu 7 copii

Povestea Ecaterinei continuă seria de interviuri cu bursierii Pro Vita Iași, prin care puteți cunoaște elevi și studenți excepționali, ce provin din familii numeroase. Talentată la pictură și cu dor de cunoaștere, a ales să studieze „Artă sacră”.

„Sunt o fată simplă și îmi doresc să rămân un om simplu. Sunt fata părinților mei, un copil din cei șapte”, și-a început povestea Ecaterina, cu modestie, dar și cu emoție, vorbind despre familie. De altfel, ceea ce îi caracterizează în mod special pe copiii din familiile numeroase este atașamentul față de părinți, legătura strânsă cu frații, dar și unitatea, solidaritatea dintre ei. Astăzi Ecaterina este studentă în anul II la Facultatea de Teologie Ortodoxă, „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, iar rădăcinile acestei alegeri duc acasă, în copilăria ei. 

„Cele mai frumoase amintiri sunt cele în care ne jucam noi frații. Îmi amintesc de un vecin care ne spunea că, văzându-ne în iarba mare și deasă cum ne jucam, pentru că eram blonde, iar sora mai mică foarte creață, i se părea că vede niște păpuși. Eram foarte uniți ca frați, nici nu se putea altfel, pentru că eram mulți și diferiți: fratele Andrei e cel mai mare, îl văd mai calculat de fire; Oana este foarte hotărâtă; Valentina e veselă, este culoarea casei; Paula și Pavel sunt gemeni, Pavel e priceput, spunea că vrea să fie inventator, iar Paula e sensibilă, își dorește să devină învățătoare, profesoară; Iustina, mezina familiei, e răsfățata noastră. De la fiecare am preluat câte ceva, în relația cu ei m-am format. De la părinți am învățat că trebuie să mă descurc, să perseverez orice ar fi. Tata este un om disciplinat, a făcut armata și reprezintă definiția bărbatului pentru mine. Mama are o blândețe aparte. Chiar aș vrea să fiu ca mama! Ea ne-a oferit libertate, dar și o siguranță în același timp. Cred că de la ea am moștenit legătura apropiată cu Dumnezeu”, povestește Ecaterina.

Mama a fost cea care i-a îndemnat să meargă la Biserică, provocându-i astfel să își descopere interioritatea, și, de fapt, să îl găsească acolo pe Dumnezeu. Ecaterina mărturisește că această apropiere s-a intensificat odată cu venirea la studii, la Iași, unde „în mijlocul haosului de aici, în Casa Domnului îmi găseam pacea. În drum spre școală era o Biserică, unde se săvârșea în fiecare dimineață Sfânta Liturghie. Eu treceam pe acolo zilnic și stăteam cât puteam, îmi linișteam ziua”. 

  

continuare pe doxologia.ro

Related posts

CFR SA vrea să modernizeze calea ferată în zona Iaşi, pentru ca trenurile să circule cu 120 km/h

Redacția

Medicii din Iași: „Sunt copii de 5 ani care beau energizate”

Redacția

Gala Absolvenților de Nota 10 – Zeciștii ieșeni, premiați azi la Primărie și la Inspectoratul Școlar

Redacția
Încarcă...