RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Durata de viaţă a unei bancnote de 5 Euro este aceeaşi cu a unei buburuze

Buburuza, numită și mămăruţă sau gărgăriță, (familia coccinellidae) este o insectă ce trăiește pe toate continentele unde există afide cu care se hrănete. Atât adulții cât și larvele sunt prădători vorace de afide, și din această cauză buburuza a fost populată artificial în America de Nord ca un agent de control biologic și în scopul reducerii efectivului de afide.

  

 

Ciclul de viaţă al multor specii nu durează mai mult de un an. Iarna, exemplarele adulte hibernează în locuri uscate, ferite. Când vremea se încălzeşte, ele se trezesc şi încep să zboare în căutare de plante pline de afide. După împerechere, femela depune pe partea de dedesubt a unei frunze, lângă o rezervă bună de afide, un ciorchine de ouă galbene minuscule. Din fiecare ou iese o larvă cu şase picioare care seamănă mai mult cu un mic aligator fioros, din care nu te-ai aştepta să iasă o buburuză.

Întrucât mănâncă întruna afide, larva creşte în scurt timp aşa de mult că nu mai încape în piele, iar după ce năpârleşte de mai multe ori, se prinde de o plantă şi produce învelişul de pupă. În interiorul pupei, larva continuă să crească, până când în final iese adult. La început are corpul moale şi fără culoare şi de aceea rămâne pe plantă până când acesta i se întăreşte. Punctele caracteristice apar într-o singură zi.

Buburuza adultă poate atinge o lungime de 0,76 și 1,2 cm. Elitrele sunt roșii cu șapte puncte negre. Colorația reprezintă un mijloc de descurajare a speciilor inamice. Pentru a se proteja, buburuza se preface moartă sau secretă un lichid, la nivelul articulațiilor de la picioare, care le dă un gust neplăcut.

Sursa: Stiati-ca.epistole.ro                                                           

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Suferi de frig? Cele mai frecvente greşeli pe care le facem pentru a ne încălzi

Redacția

Artistul din Miroslovești care cucerește lumea cu operele sale de artă: „Chipurile oamenilor mă inspiră” 

Redacția

Fenomenul care se petrece pentru prima data in acest deceniu. Cinci planete, vizibile de pe Terra, in acelasi timp

Redacția
Încarcă...