AT2024tvd este primul eveniment TDE „deplasat” detectat de sondajele optice ale cerului, aducând un fenomen spațial spectaculos în vizorul nostru. O gaură neagră rătăcitoare sfâșie o stea înainte să o înghită într-un fulger de radiație intensă.
Articolul publicat în Astrophysical Journal Letters de către Universitatea din California, Berkeley, descrie un tip rar de TDE care i-a permis cercetătorilor să localizeze o gaură neagră masivă, aflată în mișcare, care s-ar putea contopi cu alta.
Potrivit UC Berkeley News, gaura neagră se află la 600 de milioane de ani-lumină de Calea Lactee. S-a făcut remarcată prin explozii de lumină generate de „spaghetificarea stelei”, potrivit sursei.
NASA explică faptul că steaua aflată în cădere este întinsă de forțele gravitaționale extreme ale găurii negre, într-un mod similar cu efectul lunii asupra mareelor oceanice, dar la o scară superumană – acesta este un TDE.
Autoarea principală Yuhan Yao a declarat pentru UC Berkeley că găurile negre masive se găsesc de obicei în centrul galaxiilor. „Dar aceasta nu e în centru. E la aproximativ 2.600 de ani-lumină distanță. Este primul TDE deplasat, descoperit optic.”
Galaxia în cauză mai conține o gaură neagră.