RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Două baraje gigantice îi vor apăra pe locuitorii din Târgu Frumos de dezastre

Lucrarile de construire a celor doua baraje care vor proteja orasul Targu Frumos si comunele din jur de inundatii au ajuns intr-o faza avansata, existand sanse foarte mari ca acestea sa fie finalizate in termenul stabilit adica pana la sfarsitul anului.

Dupa cum arata si fotografiile realizate de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, cele doua fronturi de barare sunt deja ridicate, iar utilajele firmei care a castigat licitatia lucreaza din plin. Valoarea investitiei este uriasa, adica 231.934.214 lei (circa 5,2 milioane euro), obiectivul fiind finantat de Ministerul Mediului cu fonduri alocate de Guvernul Romaniei si cu ajutorul unor fonduri europene alocate din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin programul operational sectorial pentru mediu in cadrul unei axe prioritare prin intermediul careia se finanteaza lucrarile de protejare a localitatilor impotriva inundatiilor.

“Proiectul are o însemnatate deosebita în comunitatile riverane cursurilor de apa din spatiul hidrografic Prut-Bârlad, vizând protejarea cetatenilor din zonele cu risc ridicat de inundatii si dezvoltarea sigura a localitatilor. Se vor putea scoate de sub efectul viiturilor 125 de gospodarii în localitatile Târgu Frumos si Dadesti, 21 de blocuri de locuinte în orasul Târgu Frumos, terenuri agricole si sere cu o suprafata de 93 ha, aproximativ 260 m Drum European E583 si aproximativ 200 m cale ferata”, a spus Daniel Buruiana, purtatorul de cuvant al Administratiei Bazinale de Apa Prut-Bârlad. Dupa finalizarea celor doua baraje vor rezulta doua acumulari nepermanente (lacuri) pe râurile Bahluet si Probota, care vor avea rolul sa atenueze unda de viitura în albia majora a celor doua râuri. Suplimentar, pentru protectia satului Costesti, se va realiza un dig de protectie. Constructiile hidrotehnice vor fi prevazute cu sisteme de reglare a volumului de apa din cele doua acumulari, dar si al debitului din aval al celor doua rauri Probota si Bahluet. Este vorba despre descarcatoare de ape mari, turnuri de manevra si golire fund etc.

  

sursa www.bzi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

1.000 lei amendă pentru ApaVital întrucât a aruncat apă uzată pe domeniul public

Marius Parteni

Soarta plajelor din Eforie, decisă prin referendum

Redacția

Consultarea cetățenilor de la distanță, în locul dezbaterilor publice, efect ZERO! Nici o sugestie pe subiectul taxei de salubrizare

Marius Parteni
Încarcă...