Oamenii de știință au dezvăluit primele măsurători cu topirea calotei glaciare din Groenlanda efectuate cu două misiuni ESA și NASA: CryoSat și ICESat-2.
Ambele misiuni satelitare au la bord altimetre (instrumente care măsoară altitudinea), însă folosesc tehnologii diferite pentru a realiza măsurătorile. CryoSat folosește un sistem radar pentru a stabili înălțimea suprafeței Pământului, în timp ce ICESat-2 folosește un sistem de lasere pentru aceeași sarcină, transmite un comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA).
Semnalele radar pot trece prin nori, dar și prin calota glaciară, astfel că acestea trebuie să fie ajustate pentru a compensa pentru acest efect. Semnalele cu laser, pe de altă parte, reflectă de pe suprafață însă nu pot efectua înregistrări atunci când sunt prezenți norii. Astfel, cele două misiuni ESA și NASA se completează una pe cealaltă, iar reunirea măsurătorilor de la ambele reprezintă „Sfântul Graal pentru știința polară”.
Cât a pierdut din grosime calota glaciară din Groenlanda?
Acum, un studiu al cercetătorilor de la Centrul pentru Observație și Modelară Polară din Regatul Unit (CPOM), publicat în Geophysical Research Letters, arată că măsurătorile reunite cu topirea calotei glaciare din Groenlanda făcute cu CryoSat și ICESat-2 au avut o marjă de eroare de 3%,
» Citește continuarea pe pagina autorului