RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Directorul Spitalului Municipal folosește teste rapide de COVID -19! Profesorul Rafila spune că acestea nu sunt eficiente!

Doctorul Daniel Bechir, managerul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani a explicat în ședința de Consiliu Local ce a avut loc săptămâna trecută, că nu poate opera un aparat de testare moleculară pentru depistarea COVID- 19. Acesta a invocat lipsa de spațiu, de personal specializat și de autorizații și a propus achiziția de teste rapide.

„Am vorbit la DSP și pentru a fi autorizată folosirea aparatului de testare PCR trebuie să avem în laborator un spațiu cu trei camere, cu un circuit separat. Pe lângă faptul că trebuie personal calificat, evident trebuie și obținută o autorizație de la DSP. Mai este un aparat pe piață, de 45.000 de euro, care este complet automat și care nu necesită aceste autorizări. Poate să facă un număr mic de teste pe zi, însă costul unui singur test este de 150 de euro. Dacă Consiliul Local vrea să cumpere un astfel de aparat, trebuie să asigure și bani pentru teste, pentru că noi nu avem sume în bugetul local”, a spus dr. Daniel Bechir, managerul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani.

Fără un aparat propriu de testare, managerul Bechir a explicat că folosește teste rapide pentru a testa personalul medical, periodic. Acestea însă nu sunt recomandate de specialiștii în domeniu pentru a fi folosite la depistarea bolnavilor de COVID-19, ci doar pentru statistica celor care au făcut această boală.

„Povestea cu testarea în masă este o poveste. Cu testele rapide se poate detecta prezența celor care au trecut prin boală la nivel național, local și anumite categorii, pentru a ne arăta cât din populație a trecut prin boală. La nivel național probabil că nu este momentul să facem această testare. Aceste teste nu pot să detecteze tipul de anticorpi, cei protectori și nici cantitatea de anticorpi. Testele rapide sunt folosite pentru studii”, a declarat într-un interviu profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

  

În prezent, la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani au fost infectați cu COVID-19, atât cadre medicale, cât și personal auxiliat, iar în municipiul nostru au fost depistate până acum alte 30 de cazuri în diferite instituții și societăți comerciale.

În acest context, consilierii din opoziție au depus o inițiativă de achiziționare a unui aparat de testare moleculară pentru a fi folosit în depistarea celor care au această boală. Proiectul nu a ajuns însă până acum să fie discutat de consilierii locali, semn că nu este destul de important pentru a fi analizat într-o ședință extraordinară.

Related posts

DSP-urile anunță astăzi rata de transmitere a coronavirusului pentru fiecare localitate

Redacția

Tentativă de suicid la Răchiteni! O femeie a fost la un pas de a-şi pierde viaţa

Ema Roman

Pașcani: În al doilea oraş ca mărime din judeţ, oamenii nu se pot vaccina la niciun medic de familie

Redacția
Încarcă...