NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Dezbatarea pe taxa de salubritate: Cetățenii nu vor plata taxei în avans și solicită măsuri pentru cei fără contract. Un consilier a propus taxa pe imobil (VIDEO)

Problemele cetățenilor cu ApaVital și-au pus amprenta pe dezbaterea publică organizată astăzi pentru instituirea taxei de salubritate. Oamenii au început să fie neîncrezători de faptul că municipiul face parte dintr-o nouă asociație, care în viitor ar putea pune condiții ca A.R.S.A.C.I.S. 

Este vorba despre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate, în cadrul căreia ar urma să își desfășoare activitatea toți operatorii de salubritate din județul Iași din 2016.

Directorul societății, Eduard Dumea, a prezentat motivele pentru care este necesară înființarea taxei de salubritate. Primul ar fi acela că odată instituită taxa ar fi plătită de toți locuitorii municipiului, nu doar de jumătate dintre aceștia cum se întâmplă la acest moment. Taxa ar rămâne la același tarif, cât achită acum cetățenii și anume 8.05 lei pe persoană. Cei care ar plăti-o în integralitate până la 31 martie 2015 ar urma să beneficieze de o bonificație de 10%.

  

O parte din oamenii prezenți în sală au susținut că nu pot fi obligați să achite în avans pentru un serviciu ce ar urma să fie prestat ulterior. Așa s-a ajuns la ideea ca modalitatea de plată a taxei să fie regândită:  să fie achitată lunar sau pe semestru. Ei au mai solicitat sancționarea persoanelor care refuză să încheie contracte și luarea măsurilor ce se impun în acest caz.

Primarul Dumitru Pantazi a spus că este normal ca oamenii să plătească pentru serviciu după ce este prestat. El a spus în cuvântul său că trebuie instituită taxa pentru a se putea realiza dotarea serviciului de salubritate, care în viitor să participe la licitația din cadrul ADIS.

Cetățenii care au luat cuvântul s-au arătat neîncrezători în ceea ce privește gradul de încasare a taxei, după instituirea ei. Odată pentru că este una mare, care dezavantajează familiile cu multe persoane. Directorul societății de Salubritate a precizat că taxa va scădea în funcție de membrii unei familii. Cât privește familiile fără contract oamenii au solicitat ca acestea să fie identificate și sancționate de Poliția Locală. 

Consilierul Vasile Haldan prezent în sală a intervenit și a susținut că se pot face propuneri astăzi pe marginea taxei. El a venit cu ideea ca taxa să fie plătită pe imobil în partea, dând exemple ca Bacăul sau Alexandria.

Toate propunerile de astăzi urmează să fie luate în calcul la discutarea proiectului, dacă acesta va mai ajunge pe masa consilierilor, întrucât primarul a anunțat că nu va iniția proiectul dacă oamenii nu sunt de acord cu forma finală.      

{youtube}lsu5YNoO12A{/youtube} 

 Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Câtă ipocrizie!!! Pantazi acuză că în cazul datoriilor unor cetățeni către Prest Serv Apa a intervenit prescripția, în timp ce firma sa beneficează și ea de o astfel de prescripție în cazul datoriei de 2,7 milioane de lei către Primărie!

Răzvan Grecu

Pașcaniul se împrumută de la Trezoreria statului pentru a asigura plata lucrărilor de montare a centralelor în școli și grădinițe

Marius Parteni

Oficialităţile au depus coroane la monumentele eroilor din Paşcani şi suburbii (Foto)

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site