RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

De la 1 ianuarie toți șoferii vor fi obligați să facă testul de somnologie

De la 1 ianuarie, va fi dificil sa-ti iei un carnet auto sau sa-ti schimbi carnetul vechi. Romania nu este pregatita pentru un nou test medical obligatoriu in UE, pe care ar trebui sa-l faca toti soferii.

O directiva din 2014 prevede ca soferii sa obtina un aviz care sa ateste daca sufera, sau nu, de apnee moderata in somn, de tip obstructiv. Autoritatile trebuie sa schimbe legislatia, astfel incat, pe langa testarea psihologica sau examenul oftalmologic, soferii sa fie verificati daca nu au un risc crescut de a adormi la volan, din ianuarie 2016.

 Pentru testare, subiectul trebuie sa doarma o noapte intr-un laborator de somn, unde este monitorizat cu aparatura speciala. In toata tara au competente pentru a efectua testele de somnologie doar 70 de medici. Cele 40 de laboratoare de somnologie din tara pot verifica circa 20.000 de persoane pe an, daca functioneaza la capacitate maxima si nu depisteaza foarte multi bolnavi.

  

In cazul in care este descoperit un caz de apnee si se recomanda folosirea unui aparat de respirat cu presiune pozitiva, pacientul mai petrece o noapte in laborator, pentru ca medicii sa poata supraveghea reactiile la tratament. Anual, circa 200.000 de romani isi iau sau isi schimba carnetul auto si au nevoie de examen medical. Laboratoarele vor fi luate cu asalt, iar eventuala infiintare de laboratoare private, care sa profite de schimbarea de legislatie, va fi dificila, in absenta unor medici cu competente in somnologie. Totul depinde de legislatia care va fi adoptata. O solutie la aceasta criza ar fi selectarea persoanelor care sunt trimise la un laborator de somnologie, dupa un test care simuleaza condusul pe un drum monoton, timp de o ora sau doua. Doar cei care atipesc in simulator ar urma sa fie trimisi o noapte la spital.

Simulatoarele trebuie achizitionate, autorizate si dotate cu personal calificat. Costurile vor fi, probabil, transferate soferilor. Autoritatile refuza sa acorde atentie apneei in somn, desi expertii au avertizat, inca din anii 90, ca este o boala cu prevalenta ridicata (4-6% din populatia generala). Dispozitivul care combate boala (un aparat de respirat cu presiune pozitiva) nu este compensat de Casa de Asigurari. Finantarea laboratoarelor de catre sistemul public a fost neglijata.

sursa www.bzi.ro

 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Brățări electronice pentru agresori, de la 1 octombrie

Redacția

Hoţii sunt cu ochii pe casele din Paşcani! Un nou caz de furt după modelul de pe strada Culturii

Ema Roman

 7 șoferi ”nevăzători” din Olt au fost amendați de poliție în trafic!

Redacția
Încarcă...