NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cum s-au încheiat experimentele SUA cu arma meteorologică

De-a lungul anilor au fost luate în considerare numeroase tehnici de intervenţie în cazul uraganelor: însămânţarea norilor cu gheaţă sau iodură de argint, răcirea oceanului cu materiale criogenice sau aisberguri, schimbarea echilibrului radiativ în apropierea uraganului prin absorbţia radiaţiilor solare cu negru de cărbune, bombardarea uraganele cu bombe cu hidrogen, ventilatoare uriaşe etc.

Prima încercare a fost făcută în 1947 şi intitulată „Proiectul Cirrus”. În ciuda îndoielilor persistente cu privire la utilitatea acestei operaţiuni, US Air, a lansat 35 kg de dioxid de carbon solid (cunoscut sub denumirea de gheaţă uscată ) peste o tornada, la 13 octombrie 1947. Efectul? Au fost detectate modificări ale norului. Astfel, tornada şi-a schimbat direcţia, dar a lovit în Savannah, Georgia. Aceste experimente au fost oprite în urma unor acţiuni în justiţie.

   Cu toate acestea, au fost reluate unsprezece ani mai târziu, sub numele de proiectul Stormfury. Se urmărea distrugerea ciclonilor, cât erau de putere mică. Acest proiect s-a bazat pe presupunerea că prin îngheţarea apei conţinute în ciclon cu iodură de argint, aceasta ar perturba structura internă a ciclonului, ceea ce ar duce la distrugerea acestuia.

  Astfel, multe avioane au fost trimise pentru a „însămânţa“ (introduce particulele într-un nor) ciclonii din Oceanul Atlantic. Primul ciclon „insămânţat“ a fost ciclonul Beulah.   Acest lucru a dus la o scădere a vântului cu 20% şi la o creştere a ochiului ciclonului. Această experienţă trebuia repetată de multe ori, dar condiţiile nu erau întotdeauna optime.

Cu toate acestea, experimentul a fost reluat la 18 august 1969 pe ciclonul Debbie, care a prezentat condiţiile ideale. Avioanele au fost trimise în zilele de 18 şi 20 să „însămânţeze“ acest ciclon. Urmarea, o scădere a vitezei vântului cu 31%, respectiv 18%, ceea ce a confirmat ipotezele cercetătorilor.

  Cu toate acestea, analiza acestor rezultate a arătat că, pentru a avea un impact real asupra ciclonului, era necesar să se „însămânţeze“ ciclonul aproximativ la fiecare oră (ceea ce este extrem de scump).  

Apoi, în 1971, din cauza absenţei ciclonilor care să îndeplinescă criteriile, testele trebuiau efectuate pe ciclonul Ginger. Cu toate acestea, natura sa era diferită de cea predecesorilor şi puţin înţeleasă. Astfel, însămânţarea acestui ciclon nu a avut niciun efect. A fost ultimul ciclon pe care a fost testat proiectul Stormfury. Din cauza caracterului specific al fiecărui uragan, aceste experimente au fost considerate neconcludente, ceea ce a dus la încetarea definitivă a lor în 1980.


Articol integral pe www.adevarul.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Pelerinaj în Bucovina de Nord, pe 13 şi 14 septembrie

Ema Roman

Proiect: Deţinuţii fără recurs compensatoriu să primească 5 lei pe zi despăgubiri

Redacția

Ţânţarii mai fac două victime în România

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site