O carcasă de mamut lânos veche de 52.000 de ani a fost atât de bine conservată, încât oamenii de știință au putut determina structura 3D a codului genetic al creaturii preistorice, arată un studiu în premieră.
Noua descoperire este un pas important pe calea secvențierii genomului complet al mamutului lânos (Mammuthus primigenius), care a reprezentat o provocare din cauza naturii degradate a ADN-ului antic. Cu un genom complet secvențiat, oamenii de știință ar putea fi în sfârșit capabili să identifice fiecare mutație ADN care diferențiază elefanții moderni de rudele lor, mamuții lânoși.
„Până acum, puteam citi doar fragmente mici de ADN antic”, a declarat coautorul Juan Antonio Rodríguez, profesor asistent de hologenomică la Universitatea din Copenhaga din Danemarca, pentru Live Science. „Aceste fragmente erau aproximativ 100 de litere de ADN, dar nu știam ce ordine aveau în genomul mamutului”.
Rezultatele noului studiu au fost publicate în revista Cell. Aceasta este cea mai veche analiză 3D a genomului realizată vreodată și prima efectuată la un mamut lânos.
Mamutul lânos în cauză este un specimen din Pleistocenul târziu descoperit în 2018 lângă Belaya Gora,