NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Criza din coaliție. Cum a ajuns USR PLUS la mâna AUR şi PSD

„Împinşi“ de Cîţu afară din guvern, cei de la USR PLUS au rămas cu două soluţii: demisia miniştrilor sau forţarea imediată a unei moţiuni de cenzură. În primul caz, liderii USR PLUS se tem că premierul şi-ar „face de cap“ în cele 45 de zile cât ar rămâne la Palatul Victoria, după modelul Tăriceanu în 2006. A doua variantă e costisitoare electoral: trebuie să negocieze cu AUR depunerea unei moţiuni de cenzură şi cu PSD adoptarea ei.

Vicepremierul Dan Barna a anunţat ieri că cele 80 de voturi ale USR PLUS din Parlament care au ajutat la formarea coaliţiei sunt de joi semnături pe o moţiunea de cenzură împotriva premierului Cîţu, după demiterea „abuzivă“ a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei. „Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin“, a adăugat vicepremierul.

Ulterior, liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a afirmat că Florin Cîţu a pierdut susţinerea formaţiunii şi a anunţat că s-a discutat cu AUR pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. „Dacă Cîţu se agaţă de scaunul de la Palatul Victoria, aşa cum l-am pus în Parlament, aşa îl vom da jos în Parlament“, a afirmat Moşteanu. „Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text“, a precizat Moşteanu.

Întrebat dacă miniştrii USR PLUS ar putea demisiona, Moşteanu a afirmat: „Toate variantele sunt pe masa, însă cred că în momentul acesta e foarte periculos să îl lăsăm pe Florin Cîţu cu toată puterea pe mână, pentru că nu ştie să o folosească“

  

Co-fondatorul AUR, George Simion, a declarat că partidul va depune propria moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. „Nu cred că PSD trebuie să fie iar prima vioară în depunerea unei moţiuni, după ce au eşuat în iunie. Cum vă gândiţi că USR va vota moţiunea PSD la cât se urăsc?“, a precizat el.

De partea cealaltă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, i-a invitat, ieri, pe parlamentarii USR PLUS, AUR, precum „şi pe cei interesaţi“ să semneze textul moţiunii de cenzură a PSD, dacă doresc cu adevărat ca Guvernul Cîţu să plece. Textul moţiunii PSD este însă plin de critici dure la adresa miniştrilor USR PLUS.

Calculele moţiunii de cenzură

Un mesaj intern al Teodorei Stoian, membru in Biroul National al USR PLUS, consilieră a lui Stelian Ion, explică de ce USR PLUS preferă soluţia unei moţiuni de cenzură în locul demisiei în bloc a miniştrilor. Stoian susţine în mesajul consultat de site-ul G4Media.ro că o eventuală demisie a miniştrilor i-ar permite premierului Florin Cîţu să numească în locul lor interimari de la PNL şi UDMR pentru 45 de zile, timp în care şi-ar putea consolida puterea şi ar putea negocia susţinere parlamentară de la PSD sau AUR pentru un guvern minoritar, aşa cum s-a întâmplat cu guvernul Tăriceanu 2 în 2006. În schimb, susţine Teodora Stoian, o moţiune de cenzură ar avea avantajul rapidităţii: „Beneficiul incontestabil al moţiunii de cenzură este rapiditatea cu care schimbăm Guvernul, nu îl lăsăm pe Cîţu 45 de zile în interimat să facă ce vrea el, dăm un mesaj de forţă şi nu putem fi acuzaţi că am aruncat ţara în criză“.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

În ce comisii vor lucra parlamentarii pășcăneni

Redacția

PNL Pașcani dezgroapă subiectul rutei ocolitoare a municipiului. Amendament la proiectul de buget pentru demararea lucrărilor (VIDEO)

Marius Parteni

Băsescu, despre noua conducere a PSD: Dacă-i arunci pe toți în apă, plutesc

Redacția
Încarcă...