RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Coșul de fum neprotejat a mai făcut o victimă. Un bătrân din comuna Cotnari a murit în propria casă

Sfârșit tragic pentru un bărbat în vârstă de 70 de ani din satul Cârjoaia, comuna Cotnari. Ieri casa i-a luat foc, iar pompierii sosiți la fața locului nu au reușit să mai facă nimic pentru a-l scoate din flăcările ce îi cuprinseseră locuința.

 

“În data de 21.02.2016, ora 01.10, Stația de Pompieri Târgu Frumos a intervenit în satul Cârjoaia, comuna Cotnari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuință particulară. Din păcate, după lichidarea incendiului, în locuință a fost găsit un bărbat în vârstă de 70 ani decedat. Au ars: acoperișul casei din lemn și acoperit cu tablă pe o suprafață de aprox. 120 mp și diverse bunuri din patru încăperi. Cauza probabilă a incendiului  a fost coșul de fum neprotejat termic față de materiale combustibile”, conform ISUJ Iași.

  

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași face periodic recomandări pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente tragice.

Pentru coşuri de fum şi sobe:

Asiguraţi verificarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă in interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse in contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.

Pe pardoseala, in fata usii (portitei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tabla metalică (cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel incat jarul cazut accidental din soba sa nu intre in contact cu materialele combustibile si astfel sa provoace un incendiu. In soba nu se vor introduce lemne mai lungi decat focarul, iar portita de acces nu se va lasa deschisa.

Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile;

Pentru mijloace de încălzire electrice

Nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, cu improvizaţii, montate direct pe materiale combustibile, ori neizolate corespunzător;

Supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune. Reşourile constituie o sursă frecventă de aprindere prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri, rafturi, lângă paturi, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. Reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit datorită puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate.

Nu amplasaţi materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură;

 De asemenea, recomandăm părinţilor să  supravegheze permanent copiii şi să nu-i  lase închişi în casă, cu mijloace de încălzire aflate în funcţiune (sobe, reşouri).

 

 

 

 

 

Related posts

Un tânăr din Târgu Neamț și-a vândut lucrurile de preț și pleacă voluntar în Nepal

Redacția

Festivitatea de deschidere a zilelor municipiului Pașcani (VIDEO)

Redacția

Taxa auto, stabilita in functie de nivelul de saracie

Oana Cordoneanu
Încarcă...