Noul Contract Colectiv de Muncă a fost aprobat la nivelul RAGCL Pașcani. Discuțiile dintre conducerea unității și sindicat s-au finalizat ieri. Angajații nu beneficiază de creșteri salariale, în schimb dacă vor să plece la muncă în străinătate pentru un timp, o pot face. Unitatea le acordă un concediu fără salariu de până la trei luni de zile pe an.
O copie a acestuia va fi depusă mâine la Oficiul Teritorial de Muncă Iași. Directorul Gelu Nedelcu susține că nu sunt multe clauze modificate.
“Am fost mandatat să formez o echipă de negociere cu sindicaliștii din Regia Autonomă și Gospodărie Comunală, Pașcani. Ieri am încheiat și am semnat noul contract colectiv de muncă, iar mâine dimineață voi merge împreună cu liderul de sindicat să depunem o copie a acestuia la Oficiul Teritorial de Muncă. Nu au folosit foarte multe clauze care s-au modificat față de vechiul contract. Grila de salarizare pe care o aveam comparativ cu anul trecut, am modificat-o, pentru faptul că au existat intenții ale Guvernului de a modifica salariul minim, de la 1050 lei la 1200 lei, iar noi avem colegi care au salariu minim”, a susținut Gelu Nedelcu – directorul RAGCL Pașcani.
Muncitorii care execută lucrări în teren ar putea beneficia ce pot beneficia de bonusuri salariale, doar dacă șeful de formație sau cel care îl coordonează decide acest lucru.
“Pentru categoriile de muncitori am mai introdus încă o grilă de salarizare. Aceasta înseamnă de fapt, în urma unor evaluări pe care le fac șefii de echipe și cei de formații, eventuale propuneri pentru persoanele care desfășoară activitate și care dovedesc că merită o eventuală majorare de salariu”, mai spune șeful RAGCL.
Plafonul de salarii a fost păstrat la 2,6 milioane lei ca și în trecut. Singurele variante ca leafa să crească este aceea să se facă disponibilizări.
“Anul trecut am avut prins în buget care de fapt s-a și aprobat, un fond total de salarii de 2,6 milioane lei. Am reușit și ne-am încadrat în aceste cheltuieli. Acum la Camera Deputaților și Comisiile de Specialitate se discută despre noul buget. Noi nu am prins majorări salariale și nu creștem fondul de salarii, pentru că nerealizând bugetul, cu siguranță fondul de salarii va fi la fel. Va trebuie să ne încadrăm și în acest an în aceste 2,6 milioane. Pentru a putea avea creșteri salariale, va trebui să găsim fonduri speciale, iar ce avem acum este o economie pe care o facem prin persoanele care părăsesc compania, fie că se pensionează, fie că își găsesc alt loc de muncă. Dacă va mai pleca cineva, vor fi bani să facem majorări salariale“, mai explică Nedelcu.
În discuțiile dintre sindicat și conducere s-a discutat și despre creșterea perioadei concediului fără salariu. Aceasta a crescut de la o lună la trei luni pe an. Totul în contextul în care sunt angajați care doresc să plece pentru o vreme la muncă în străinătate.
“Tot cu cei din Sindicat am stabilit că cei care doresc să părăsească temporar țara, să lucreze pentru o perioadă scurtă de timp, să beneficieze de un concediu fără salariu. Vechiul contract era de o lună, acum am ajuns la 3 luni”, mai spune directorul general al regiei.
Mai există o situație în care angajații pot sta până la trei luni de zile în concediu fără salariu. Este vorba despre scăderea producției.
“Observați vremea de afară este total împotriva nostră. Ne gândim că poate și la anul va fi la fel. Am discutat cu cei din Sindicat de o eventuală posibilitate de a trimite oamenii pentru o perioadă de până la maxim 3 luni în concediu fără salariu, cu acordul părților. O astfel de situație ne-ar ajuta să mai reducem din cheltuieli. Asta începând de anul viitor. Nu facem producție, comparativ cu noiembrie 2014 când am realizat în jur de 4.200 gigacalorii, anul acesta am vândut 2080 de gigacalorii. Nu vom face disponibilizări în acest moment, dar ne luăm și niște măsuri asiguratorii”, a conchis Gelu Nedelcu.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}