RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Construirea unui parc industrial la Pașcani, încurcată de arătura lui Pantazi

Interesele agricole ale fostului primar al municipiului pun în pericol proiectul de înființare a unui parc industrial la Pașcani. Deși este o necesitate pentru comunitate, deoarece s-ar crea locuri de muncă, iar investiția inițială va fi făcută de Consiliul Județean Iași, acest obiectiv ar putea să nu fie construit, deoarece terenul pe care șefii Primăriei îl văd potrivit pentru această investiție este ocupat ilegal de către o societate administrată de un angajat al fostului primar Dumitru Pantazi.

Este vorba despre terenul pe care se află fostele sere de la Blăgești. Acolo sunt 51 de hectare de teren care aparțin Pașcaniului, conform unei Hotărâri de Guvern, fapt atestat recent și prin eliberarea unei cărți funciare. Această suprafață de teren este ocupată însă de mai bine de 3 ani de zile, fără forme legale, de către Legume S.A., ca urmare a expirării unui contract de concesiune pe care societatea l-a avut încheiat cu municipalitatea din anul 1997.

Deși terenul nu este îngrădit, acesta este arat, iar Primăria nu-l poate folosi până ce o instanță nu se pronunță cu privire la evacuarea societății Legume S.A., care-l folosește în prezent.

„Avem planul A la serele de la Blăgești, planul B la Sodomeni și planul C la Gâștești, dar ne trebuie acces la drumul județean sau național. La Blăgești terenul este bun, am fost săptămâna aceasta acolo. Terenul este plat, este în apropierea căii ferate, are acces la un drum național. Din păcate avem un litigiu acolo, cel care folosește terenul acum nu vrea să-l părăsească. Asta e legea în România. Indiferent de cine e proprietarul, cel care ocupă terenul îi spuns proprietarului să stea afară. Pe o parte din teren sunt solariile care sunt într-o stare avansată de degradare, iar cealaltă parte este arată. Am vorbit cu avocați, cu executori judecătorești care mi-au spus că atât timp cât terenul este folosit nu putem intra, fără o decizie a instanței,” a declarat Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani.

  

Contactat telefonic, Florin Stanciu, acționarul majoritar al Legume S.A., nu a dorit să răspundă la întrebarea cine a arat acel teren motivând că nu are semnal la telefon.

Anul trecut, pe acea parcelă de teren a fost cultivat de către societatea AgroComplex Lunca Pașcani S.A. porumb, conform imaginilor difuzate de Actualitatea TV. Atunci Florin Stanciu, administrator la AgroComplex Lunca Pașcani S.A.  și acționar la Legume S.A, a negat că acea parcelă de teren era lucrată.

Societatea Legume SA are din anul 2018 un nou administrator, în persoana lui Florin Stanciu, nimeni altul decât reprezentantul legal al SC Agrocomplex Lunca Pașcani S.A., societate la care fostul primar Dumitru Pantazi este acționar majoritar.

Noul acționar a negat că ar fi intermediarul prin care Dumitru Pantazi controlează această afacere.

„Cum să fiu eu intermediar? La ce să fiu intermediar? Dumneavoastră ați da niște bani să vă cumpere o mașină?”, a negat Stanciu.

În toamna anului 2018, primarul Dumitru Pantazi declara la televiziunea sa favorită că Legume SA este proprietarul de drept al acelui teren.

În ceea ce privește societatea Legume SA, din nou se duce spre mine discuția, eu am fost cel care în august anul trecut am insistat împreună cu secretarul și șefa serviciului agricol să se facă adresă pentru punerea la dispoziție a terenului. Răspunsul a fost din partea societății, la momentul respectiv, că deține documente de proprietate a acelui teren. Lecturând documentele, societatea deține din 1994, dacă-mi amintesc eu bine, o sentință de recunoaștere a dreptului de proprietate, ce a fost stabilit în urma unor documente premergătoare. Deci, societatea are drept de proprietate, are sentință de proprietate, sentință care, vă închipuiți din 94, aproape 20 și ceva de ani. Prin ce împrejurări, a ajuns acel teren să fie concesionat aceleiași societăți îmi este greu să înțeleg. Suntem în instanță, Primăria va trebui să dovedească proprietate, societatea la fel și instanța va hotărî. Eu spun următorul lucru: societatea are sentință judecătorească. Cine o desfințează în acest moment?  Instanța cum o mai poate desfința după 20 de ani? Eu nu știu dacă există o speță legală de a desfința o hotărâre judecătorească de acum 20 de ani”, a susținut Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani.

Magistrații au respins însă definitiv solicitarea înscrierii dreptului de proprietate a acelei parcele de teren, în dreptul Legume S.A., în registrul agricol al Primăriei.

Related posts

Ministrul Familiei: „S-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți”

Redacția

Eolienele au blocat temporar traficul la Războieni. Transport agabaritic

Redacția

Patinoarul nu va mai funcționa în acest an la Pașcani!

Marius Parteni
Încarcă...