NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Condamnat cu întârziere, Vasile Creţu se întoarce victorios primar la Cotnari

Condamnat într-un dosar funciar, el nu avea dreptul să deţină funcţia în perioada de încercare de 4 ani. Cum perioada de 4 ani a trecut, Vasile Creţu poate fi primar. El îşi va relua funcţia după emiterea de către prefect a unui nou ordin.

 

Comuna Cotnari a rămas fără primarul ales la alegerile locale de anul trecut, după ce prefectul semnase un ordin de demitere pe 10 august. Acesta s-a bazat pe sentinţa definitivă a Curţii de Apel, pronunţată în iunie şi comunicată două luni mai târziu.

  

Magistraţii l-au condamnat atunci pe Vasile Creţu la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, interzicându-i de asemenea să mai ocupe o funcţie pu­blică sau să candideze la una de demnitar într-o perioadă de încercare de 4 ani.

Pedeapsa administrată de judecători a fost pronunţată într-un dosar de abuz în serviciu: Creţu era acuzat că a refuzat să retrocedeze o suprafaţă de 5.000 mp către o femeie din comună, teren pe care l-a dat în schimb Mănăstirii Neamţ fără ca sfântul locaş să fie îndreptăţit în acest sens.

Însă Creţu nu s-a dat bătut şi a atacat ordinul respectiv în instanţa de contencios administrativ, care i-a dat câştig de cauză, anulând ordinul emis de prefect şi acor­dându-i inclusiv cheltuieli de judecată (1290 de lei).

„În decizia Curţii de Apel, se constată că termenul de încercare de patru ani a fost împlinit pe 21 ianuarie 2017“, ne-a declarat aseară Vasile Creţu.

Într-adevăr, sentinţa menţionează o altă hotărâre, tot a Curţii de Apel, pronunţată în ianuarie 2013; de atunci, cazul a fost rejudecat la Hârlău, iar sentinţa Judecă­toriei locale a fost atacată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău. Aşa se ex­plică trecerea celor patru ani de încercare.

De asemenea, a adăugat primarul, „se constată incidenţa articolului 86 din vechiul Cod penal, adică eram reabilitat“.

Articolul respectiv spune că, „Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept“ şi sunt enumerate apoi mai multe condiţii, pe care, după de­cizia instanţei, Vasile Creţu le-a îndeplinit.

Ce urmează?

„Domnul prefect trebuie să dea un ordin de reintrare“, ne-a declarat primarul Cotnarilor.

„Aşa cum legea îl obligă să dea ordin de încetare, la fel, îl obligă să dea şi ordin de reinstalare“, a mai spus Vasile Creţu.

La rândul său, prefectul Marian Şer­bescu a confirmat că aşa va face, dar că va aştepta mai întâi comunicarea de la in­stanţă. Totuşi, el a adăugat că e doar o formalitate.

Chiar dacă în judeţul nostru o asemenea răsturnare de situaţie reprezintă o premieră, s-au mai înregistrat astfel de cazuri în ţară, iar revenirea primarilor s-a făcut atât cu ordin de la prefect, cât şi doar cu decizia instanţei. 

Vasile Creţu şi-a reafirmat nevinovăţia, spu­nând că e nedrept ca „primarul care sem­nează o fişă de punere în posesie să pri­mească o condamnare“.

El a precizat că te­renul Mănăstirii Neamţ s-a suprapus cu 50 de ari ai unei alte persoane – care nici nu a­vea dreptul să deţină acel teren, şi de aici a por­nit întreaga tărăşenie.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Ședință ordinară de Consiliu Local, în ultima zi din septembrie. 25 de proiecte pe ordinea de zi

Oana Cordoneanu

Pașcani, 18 februarie. Ședință extraordinară de Consiliu Local (VIDEO)

Redacția

Uluitor: Primaria susține că nu știe cu ce sumă a fost prejudiciat bugetul în dosarul „AgroComplex” în care primarul Dumitru Pantazi are calitatea de inculpat!

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site