RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Concluziile Inspecției Sanitare: 15 persoane infectate din cauza produselor oferite de AgroComplex. Pachetele au fost achiziționate de la societatea Marcel SRL Răchiteni!

Inspecția Sanitară din cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași a prezentat astăzi rezultatele de etapă ale anchetei epidemiologice declanșate ieri în cazul persoanelor care au consumat produse din pachetele de preparate din carne primite cu ocazia sărbătorilor Pascale. Numărul persoanelor infectate până la acest moment este de 15, conform documentului oficial.

 

 

  

Persoanele infectate sunt angajați ai societății AgroComplex Lunca SA sau membri ai familiilor acestora. În urma informațiilor culese de la pacienții internați în secțiile de Boli Infecțioase de la Pașcani și Iași, reprezentanții DSP au aflat de la 11 persoane care au fost internate la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, că au consumat preparate din carne din pachetele pe care societatea unde sunt angajați le-a oferit în data de 28 aprilie 2016.  Acestea au fost internate cu diagnosticul de boală diareică acută. “Două persoane adulte care relatează același context epidemiologic sunt internate cu diagnosticul TIA, din data de 2.05.2016 în Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Altele două simptomatice, din rândul consumatorilor, s-au tratat la domiciliu prezentând o evoluție favorabilă”, se arată în informarea transmisă redacției.

Din verificările celor de la DSP rezultă faptul că alte 15 persoane care au consumat aceste produse se simt bine și nu au nicio problemă. În timpul inspecției sanitar veterinare au fost descoperite, la una din paciente, alimente din pachetele primite, care vor fi examinate. Pentru continuarea investigațiilor a fost informată Direcția Sanitar Veterinară. ”În data de 04.05.2016 Inspecția Sanitară a realizat informarea Direcției Sanitar Veterinare în vederea continuării investigației la producător, conform atribuțiilor specifice”, se mai arată în comunicatul DSP Iași.

Conducerea societății AgroComplex Lunca SA a oferit angajaților produse comandate de la societatea Marcel SRL, din Răchiteni. Bănuiala unora dintre cei afectați este aceea că produsul alterat este toba. Reprezentantul de la marketing al societății Marcel SRL spune că la realizarea produselor livrate pe piața de consum se respectă toate normele impuse și nu există motive ca populația să fie îngrijorată. ”Mediul în care se lucrează în cadrul companiei nostre este unul salubru. Nu s-au mai întâmplat până acum tragedii din astea. Nu pot să îmi dau seama ce ar fi putut provoca o asemenea situație. Probele ce se vor efectua în acest sens vor dovedi care este cauza. Noi avem contra-probă din produsele  care le trimitem mai departe, indiferent că e vorba despre pachete. Am consumat și noi din lotul de produse. Ele s-au vândut și în magazine, dar nu a venit nimeni să reclame”, ne-a declarat Mirela Iacob.

În acest caz există posibilitatea ca o parte din produse să se fi alterat din cauza mediului unde au fost ținute până când reprezentanții AgroComplex le-au distribuit către angajați. Ancheta DSV Iași va arăta cine sunt vinovații în acest caz, pentru infestarea în masă a persoanelor. 

Reprezentanţii AgroComplex nu au răspuns apelurilor telefonice, pentru a furniza un punct de vedere cu privire la această situaţie. 

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAŞI

Str. V. Conta nr.2-4

Telefon +40232-271687, Fax +40232-241963

e-mail: dsp99@dspiasi.ro

 

Iaşi, 05.05.2016

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

       In urma solicitarii dumneavoastra, va transmitem rezultatele de etapa ale anchetei epidemiologice declansate in data de 04.05.2016, privind aparitia unor cazuri de imbolnavire prin consum de preparate de carne primite cu ozazia sarbatorilor Pascale de angajatii unei firme comerciale din Pascani.

            In urma informatiilor culese de la pacientii internati in sectiile de boli infectioase Pascani si Iasi si membrii de familie ai acestora, s-au constatat urmatoarele:

         11 pacienti (10 adulti si un copil in varsta de 15 ani), internati in perioada 02.05.2016 in Spitalul Municipal Pascani, cu diagnosticul de boala diareica acuta, au relatat consumul de preparate de carne din pachetele primite in data de 28.04.2016;

         2 persoane adulte, care relateaza acelasi context epidemiologic, sunt internate cu diagnosticul TIA din data de 02.05.2016 in Spitalul de Boli Infectioase Iasi;

         Alte doua persoane simptomatice, din randul consumatorilor, s-au tratat la domiciliu, prezentand o evolutie favorabila;

         In cele 7 familii in care s-au inregistrat cazurile (doua familii cu cate un caz, 3 familii cu cate 2 cazuri, o familie cu trei cazuri si o familie cu 4 cazuri), s-au identificat si alte 15 persoane care au consumat aceleasi produse si nu s-au imbolnavit;

         O alta familie cu 4 persoane declara consumul de preparate de carne din aceeasi sursa, iar singurul membru al acesteia care a prezentat simptome digestive si este in prezent internat relateaza debutul anterior consumului de alimente incriminate;

         O pacienta internata in Iasi detine alimente din pachetele primite si urmeaza sa recoltam probe in vederea efectuarii investigatiilor de laborator;

In data de 04.05.2016, Inspectia Sanitara a realizat informarea Directiei Sanitar Veterinare in vederea continuarii investigatiei la producator, conform atributiilor specifice.  

 

 

 

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Au venit din Iași și Olt, ca să ia bătaie la Pașcani

Ema Roman

Parcurile ar putea fi închise noaptea. Orban, înaintea ședinței CNSU: Trebuie să oprim creșterea numărului de infectări zilnice

Redacția

De astăzi, Centrul de Vaccinare funcționează în sediul Primăriei Pașcani

Redacția
Încarcă...