NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Conache reacție dură la secretarul Jitaru: „Bateți câmpii!”

Două proiecte de hotărâre privind delegarea serviciilor de măturat stradal și dezinsecție, dezinfecție, deratizare au stârnit astăzi o polemică juridică între secretarul genereal al municipalității, Irina Jitaru, și consilierul liberal, Cătălin Conache.

Consilierul liberal, avocat de profesie, a atrast atenția că forma proiectului nu respectă normele legale. Mai exact, din documentația de delegare a serviciilor lipseau listele cu inventarul bunurilor mobile și imobile care urmau a fi delegate și valoarea acestora.

„O să fac aceleași mențiuni pe care le-am făcut și-n comisia juridică. Consider că proiectul acesta, cât și cel următor, nu respectă condițiile prevăzute expres de lege. Conform articolului 29, aliniatul 10 și 11 din Legea 51 din 2006, ambele proiecte sunt incomplete. La o primă analiză, este evident că de la proiect lipsesc două documente obligatorii prin lege: inventarul bunurilor mobile și imobile proprietate publică sau privată a municipiului Pașcani, aferente serviciului, și  procesul verbal de predare-preluare a bunurilor”, a atras atenția Cătălin Conache, consilier PNL și avocat de profesie.

Irina Jitaru, secretarul general al municipalității, a susținut legalitatea proiectului precizând că cele spuse de avocatul Conache sunt corecte, doar că proiectul nu se referă la o gestiune delegată a serviciilor ci la una directă.

„Ați ridicat această problemă și-n comisia juridică. Într-adevăr la articolul 29 sunt prevăzute documentele care trebuie prevăzute în contractul de delegare. Dacă v-ați fi uitat atent, acest tip de contract și aceste documente, sunt obligatorii pentru gestiunea delegată. Este la capitolul gestiune delegată, noi aici vorbim despre gestiune directă. Putem aproba pe parcurs celelalte acte solicitate de lege”, a susținut secretarul general Irina Jitaru.

Afirmația Irinei Jitaru sfidează însă realitatea. Chiar în titlul proiectului, se face referire la gestiunea delegată a servciilor, care ar urma să fie făcută de Eco Serv SRL. Acest aspect a fost imediat sesizat de Cătălin Conache care i-a atras atenția că pentru a fi vorba de gestiune directă a serviciilor, ar trebui ca Primăria să le presteze.

„Doamna secretar, eu cred că asta este o procedură pe care o faceți dumneavoastră personal. La Primăria Pașcani totul este atipic, este împotriva legii. Titlul proiectului prevede că nu este gestiune directă, ci gestiune delegată, prin atribuire directă.Gestiune directă era dacă gestiona Primăria serviciul, doamnă secretar”,  a punctat Cătălin Conache.

Argumentele avocatului liberal nu au convins-o pe Jitaru care a rămas consecventă celor susținute.

„Dacă spune prin atribuire directă…Asta înseamnă gestiune directă”, și-a menținut Jitaru punctul de veder.

În fața negării evidenței, avocatul Cătălin Conache s-a dat bătut, trăgând o concluzie dură.

„Atribuirea contractului este una, gestionarea serviciului este alta. Dar în sine proiectul privește gestiunea delegată. Bateți câmpii”.

În final, cele două proiecte au trecut cu votul consilierilor PSD și a lui Sorin Olariu de la PMP.

loading...
Advertisements

Related posts

Referendumul împotriva ARSACIS și ApaVital va fi discutat în ședința CL din această lună

Marius Parteni

Noi trasee de transport public în judeţul Iaşi. Printre ele și Paşcani – Soci

Redacția

Copiii intră în vacanță, iar accesul pe terenurile de sport ale școlilor va fi blocat. Iată soluțiile

Marius Parteni
Încarcă...