NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

„Comuniștii” plătiți de ApaVital, fac plângeri la CNA împotriva Actualitatea Tv!

20 aprilie este Ziua Internațională a Presei Libere. Deși avem o astfel de zi în calendar, presa nu este deloc una liberă, în sensul strict al cuvântului. De multe ori, libertatea presei se înclină în fața condițiilor economice, ca să nu spun a banului. Vezi cazul recent al lui Ludovic Orban în care sunt implicați patronii televiziunilor B1 TV și Realitatea TV.

Alteori, presa, deși liberă, este presată de politicieni sau de trepădușii acestora să-și schimbe discursul, să fie mai îngăduitoare cu „puterea”. Metodele folosite pentru intimidarea jurnaliștilor sunt multiple: de la amenințări până la reclamații, în cazul televiziunilor, la CNA.

Unii jurnaliști nu rezistă și cedează presiunii, alții însă nu. Este și cazul nostru, celor de la Actualitatea TV. Libertatea noastră de exprimare nu a putut fi cumpărată nici cu bani publici, dar nici cu bani privați. Amenințările, și au fost multe, nu ne-au intimidat, ci ne-au determinat să fim mai vigilenți și să continuăm să criticăm atunci când se greșește.

  

Lor, celor care conduc acum Pașcaniul, le-a mai rămas la îndemână o singură armă: reclamațiile. Deocamdată, la Consiliul Național al Audiovizualului. În luna martie și începutul lunii aprilie am fost reclamați de nu mai puțin de şase ori, cu una mai mult decât toate formulate la adresa noastră de când emitem. Acest lucru i-a determinat pe cei de la CNA să mă întrebe „Ce se întâmplă la Pașcani?”.

Suntem în campanie electorală, chiar dacă în afara termenului legal, o știu și mă așteptam să fie astfel de sesizări din partea politicienilor nemulțumiți de critici. Însă, și acum surpriza: nu mă așteptam ca semnatarul reclamațiilor să fie Cătălin Cojocaru.

Nu m-am așteptat, pentru că cele reclamate de patronul TV Bit nu au de a face cu persoana sa sau cu televiziunea pe care o administrează. Dimpotrivă, subiectele reclamate sunt cele ce vizează operatorul ApaVital, și-n mod surprinzător, o știre în care am prezentat, pe surse, rezultatele unui sondaj al Partidului Național Liberal, filiala locală. Asta deși, cu câteva zile înainte, am publicat, tot pe surse, și rezultatele sondajului făcut de PSD.

Ce l-a determinat pe Cojocaru să devină, dintr-odată, un vigilante al presei locale, intuiesc. Ipoteza organizării unui referendum pe tema apei, și posibilitatea, tot mai evidentă, ca primarul Dumitru Pantazi și PSD Pașcani să piardă alegerile locale, îl determină să încerce să discrediteze Actualitatea TV.

Emisiunile reclamate sunt următoarele: „În Obiectiv” difuzată în data de 22.12.2015, „În obiectiv”  difuzată în data de 03.03.2016, „Știrile Actualitatea TV” – difuzată în datele de 07.03.2016  – șondaj PNL Pașcani, „Știrile Actualitatea TV” – difuzată în datele de 09.03.2016  – dezmințire șantaj Mihai Doruș,  „În obiectiv”  difuzată în data de 14.03.2016 și „În obiectiv” difuzată în data de 18.03.2016.

În cadrul acestora nu au fost difuzate filme porno, cum s-a întâmplat la Bit TV, și nici acuze nefondate către ApaVital sau primarul Dumitru Pantazi. Ba mai mult, am acordat operatorului ApaVital, dar și primarului Dumitru Pantazi, dreptul la replică, atunci când a fost cazul.

Acțiunea lui Cătălin Cojocaru de a hărțui, practic, Actualitatea TV la CNA pe subiecte ce privesc ApaVital, PSD Pașcani și Dumitru Pantazi, denotă faptul că în cazul său libertatea de exprimare a fost subjugată de condițiile economice, ca să nu spun bani.

Și dacă tot am ajuns la libertatea de exprimare: într-o emisiune difuzată luni de Bit tv, Cătălin Cojocaru îl acuza pe Marius Pintilie că nu îi respectă libertatea de exprimare. Jurnalistul i-a refuzat acestuia dreptul la replică deoarece conținea fapte „neadevărate și ataca jurnaliștii Bit tv”.

Atunci când a fost vorba despre libertatea de exprimare a jurnaliștilor de la Actualitatea Tv, acest lucru nu a mai contat pentru Cătălin Cojocaru, care a sesizat CNA sau a citit pe post drepturi la replică ce fuseseră adresate de primarul Dumitru Pantazi sau de ApaVital jurnaliștilor Actualitatea TV. Lucru anormal care denotă, din nou, că cine plătește și dictează de fapt.

De altfel, așteptările mele față de Cătălin Cojocaru și Bit TV sunt ca și inexistente față de coerența discursului și libertatea de exprimare. Ca dovadă, un mic fragment dintr-o emisiune realizată de Claudiu Timofte, în data de 14 decembrie 2015, în care acesta îi cataloghează pe cei ce fac reclamații la CNA drept comuniști cu mentalitate expirată care mint”.

„Nu el e expirat, nu e în galantar de vânzare, să spui că e o brânză ceva…E expirat ca mentalitate. Sunt foști comuniști cu mentalitate de aia: mă duc și fac plângere la partid, mă duc și-ți fac plângere la CNA, mă duc să pun o scrisoare nu știu unde, mă duc să fac eu, mă duc să mint undeva și să pun pe alții să mintă despre tine”, Claudiu Timofte de spre cei ce fac sesizări la CNA.

  Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

PSD vrea înapoi postul de viceprimar!

Răzvan Grecu

Pantazi a încetat să mai fie om, a devenit ticălos!

Răzvan Grecu

Actualitatea TV este alături de pășcăneni şi mediul de afaceri în lupta cu ApaVital Iași

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site