RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Colegiul Unirea s-a alăturat Colegiului Sadoveanu și a intrat în programul Eco-Școala

Colegiul Tehnic de Căi Ferate Unirea a fost confirmată în programul Eco-Școala, fiind recompensată cu Steagul Verde.

 

Sâmbătă 15 octombrie 2016 a avut loc la București a XVIII a ediție a Seminarului Național Eco Școala, unde în fiecare an școlile active în acest program își dau întâlnire pentru a își reconfirma statutul sau pentru a obține acest statut de Eco Școală și simbolul mondial Steagul Verde, precum și pentru a afla obiectivele pentru anul școlar în curs.

  

Județul Iași este printre județele fruntașe la numărul de școli active în acest Program- 27 de școli active în anul școlar 2015-2016 – 10 dintre acestea și-au reconfirmat statutul- așa cum a făcut-o și  Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani care în acest an și-a păstrat statutul de Eco Școală pentru a VI a oară fiind școala cu cea mai mare vechime în acest program din județul Iași și chiar printre primele școli din țară cu Statut de Eco Școală- primind trofeul ce confirmare și diploma de atestare în program până în 2018.

 Deasemenea, școli din județul Iași care și-au reconfirmat statutul și păstrează Steagul Verde simbolul ecologiei în Școală sunt:

 

Grădinița PP nr 12 Iași

Școala Gimnazială V. Conta Iași

C.N. M. Eminescu Iași

Liceul Teoretic M. Costin Iași

Liceul Teoretic Informatică G. Moisil Iași

Școala Gimnazială I Neculce Iași

C.Teh. I. C. Ștefănescu Iași

C.Agric. V. Adamache Iași

Școala Gimnazială G. Ibrăileanu Tg. Frumos

Trei școli au primit Steagul Verde și începând din acest an școlar au intrat în marea familie a Școlilor Eco. Acestea sunt:

C.T. C.F. Unirea Pașcani

Școala Gimnazială B. P. Hasdeu Iași

L. Teh. Vlădeni

Felicit cu acest prilej directorii acestor școli, coordonatorii programului, profesorii, părinții, dar nu în ultimul rând elevii pentru implicare, devotament și responsabilitatea de care au dat dovadă și le urez să păstreze același elan pentru a fi  menținute!

Programul Eco Școala este monitorizat în România de CCDG iar la nivel internațional de FEE. Pentru a deveni școală activă în primul rând trebuie sa te înscrii ( vezi www.ccdg.ro  Programul Eco Școala înscrieri) să urmezi cei 7 Pași :1. Comitetul Eco-Scoala , 2. Analiza problemelor de mediu, 3. Planul de acţiune, 4. Monitorizarea si evaluarea (inregistrarea si masurarea progresului), 5. Curriculum, 6. Informarea şi implicarea comunităţii şcolare şi locale, 7. Eco-Codul.

Să te menții în program încercând să respecți:

Parcurgerea celor 7 paşi (conform documentaţiei).

Toţi elevii implicaţi: activităţi şi iniţiativă.

Implementarea cel puţin a unei teme dintre cele propuse de coordonarea internaţională.

Legături pe internet cu alte şcoli, pe probleme de mediu.

Activităţi desfăşurate în colaborare cu alte unităţi şcolare din comunitatea locală.

Parteneriate viabile cu autorităţile locale.

Implicare continuă pentru obţinerea unor performanţe de mediu.

Prin programul Eco- Școala se are în vedere, în primul și în ultimul rând schimbarea mentalității privind ocrotirea naturii și protecția mediului înconjurator, pentru ca propriul nostru comportament să devina mai “ prietenos” față de mediu.

Reprezintă o provocare pe termen lung pentru elevi, cadre didactice, oameni- conștienți și preocupați de găsirea unor soluții la problemele actuale din școala și orizontul local dar și la prevenirea apariției altora.

Nu te inscrii în programul Eco Școala dacă consideri că “ scoala vieții” este de ajuns, dacă timpul înseamnă pentru tine doar bani, dacă nu ai disponibilitate pentru a învăța, a-ți face prieneni, a colabora, a comunica.

Scolile ce au  statutul de Eco Școala au deja în vedere:

evitatea folosirii produselor și substantelor dăunătoare mediului;

managementul deseurilor, reciclarea acestora și valorificarea lor;

rezultatele de comportament ecologic pe care noua etică ecologică îl recomandă să fie percepute ca și semnele de punctuație și să fie respectate ca și acestea;

plantarea unui numar cât mai mare de plante, arbori;

utilizarea durabilă a resurselor naturale;

reducerea consumului de apa potabilă și energie electrică;

Eco Școala este un program care ofera la nivelul oricarei instituții de învâțământ o creștere a nivelului de conștientizare a problemelor de mediu. El ofera îmbunătățirea calitații mediului în școala și împrejurimile acestea, te învață să îmbini munca cu placutul, să formezi o echipa, să lucrezi împreună și pentru ceilalți. Prin activitățile specifice programului reprezintă o alternativă ecologică, instructivă și interesantă de petrecere a timpului liber.

Obținerea Steagului Verde ce reprezintă premiul simbol al educației pentru mediu, acordat școlilor care implementează cu succes programul este un eco-indicator recunoscut pentru educația privind Dezvoltarea Durabila și  în acelasi timp, un certificat al performanțelor de mediu ale școlilor.

Coordonator Programul Mondial Eco Școala jud. Iași, Vaslui

Director, prof. Genoveva Șerban

Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani

COMUNICA DE PRESĂ

Prof. Serban Genoveva
Colegiul National Mihail Sadoveanu Pascani
Coordonator Zona E1 Programul Mondial Eco Scoala

Related posts

Zi cu bucurie la Asociaţia „Lumină şi Dar”

Redacția

ANUL ŞCOLAR 2014-2015: Câte zile de vacanţă şi de cursuri vor avea elevii

Redacția

Ajutoare dublate și festivitate de premiere pentru membrii sindicatului Învățământ “Spirul Haret”

Marius Parteni
Încarcă...