RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Codul Silvic a fost adoptat de deputați

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului Silvic iniţiat de parlamentari PSD. Deputaţii au aprobat Codul Silvic cu 208 voturi pentru, 97 împotrivă şi 27 abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional.

 

A fost un efort de aproape doi ani pentru ca la Guvern şi apoi in Parlament să fie adoptat acest Cod Silvic de care România avea nevoie. Interesele private ale marilor companii neromâneşti care exploatează in mod excesiv lemnul în România şi-au găsit din păcate reflectarea şi in Parlament şi de aceea avem şi voturi contra”, a afirmat premierul Victor Ponta.

  

Deputatul PNL, Tinel Gheorghe a afirmat că sunt aspecte contradictorii in conţinutul legii, care vor crea probleme de aplicare.

Deputatul PNL, fost ministru al Mediului Lucia Varga a declarat că România avea nevoie de un cod silvic europene în care să fie protejată pădurea şi să se dea drept de preempţiune agenţilor economici din industria de prelucrare a lemnului şi sprijin pentru proprietari. E a spus că premierul a fost de acod iniţial cu acest lucru, insă apoi s-a răzgândit. “Mă întreb oare ce la făcut să renunţe la acele principiipe care le-am agreat, Oare să fie interese de partid?“, a afirmat retoric Lucia Varga.

Care sunt prevederie noului Cod Fiscal

Proiectul prevede, printre altele, că valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi.

Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul in care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achizţtionat.

Proiectul mai stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi in cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m pătraţi, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha.

Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic, în cazul administrării, proprietarului, cu avizul şefului ocolului silvic, in cazul asigurării serviciilor silvice

Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, in baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.

Alte articole stabilite de deputaţi prevăd că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

sursa: ZiarulEvenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Campanie de informare a cetățenilor cu privire la importanța creșterii procentului de colectarea selectivă la Pașcani!

Marius Parteni

Firma care a făcut documentația copy paste pentru iluminatul public a fost selectată de pe ”piața liberă”

Răzvan Grecu

De pe 3 februarie revin ninsorile

Redacția
Încarcă...