NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Codul rutier a fost modificat. Aflați care sunt noutatile

Codul rutier a fost modificat printr-o ordonanta a Guvernului, publicata recent in Monitorul Oficial, ce a intrat deja in vigoare. Documentul introduce noutati privind recoltarea probelor biologice si stabileste ca cei care au permisul anulat pentru o fapta care acum nu mai exista in Codul penal pot obtine un nou permis. In acelasi timp, sunt transpuse in legislatia autohtona reglementarile europene privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranta si a sistemelor de siguranta pentru copii in vehicule.

 Codul rutier stabileste, la art. 23, ca dreptul de a conduce un autovehicul il are numai persoana care poseda permis de conducere valabil, corespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, sau dovada inlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie.

Mai departe, actul normativ prevede ca permisul de conducere poate fi obtinut doar de persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania ori care dovedesc ca se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni.

Totusi, avand in vedere ca dispozitiile la acest capitol sunt usor neclare, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat recent o ordonanta ce modifica Codul rutier, cu scopul de a reglementa si clarifica unele aspecte privind modalitatea de stabilire a domiciliului in Romania. Este vorba despre Ordonanta Guvernului nr. 21/2014 pentru modificarea si completarea OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicata in Monitorul Oficial nr. 635, din 29 august, pe care o puteti consulta in sectiunea noastra de legislatie.

Concret, potrivit notei de fundamentare, actul normativ, in vigoare din 1 septembrie, redefineste si detaliaza criteriile care stabilesc regimul juridic al „resedintei normale”, stabilind situatiile concrete care pot prezuma existenta domiciliului/resedintei in Romania a persoanelor, in vederea solicitarii obtinerii permisului de conducere.

Asadar, au domiciliul sau resedinta in Romania doar persoanele care se afla intr-una din urmatoarele situatii:

locuiesc in mod obisnuit cel putin 185 de zile din fiecare an calendaristic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale sau profesionale ori altor legaturi stranse cu adresa respectiva;
revin periodic la o adresa din Romania datorita unor legaturi personale cu adresa respectiva, desi locuiesc alternativ in locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre, intrucat legaturile lor profesionale sunt intr-un loc diferit de cel al legaturilor personale;
locuiesc la o adresa din Romania pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni pe o durata determinata, desi locuiesc alternativ si in alte locuri diferite, situate in doua sau mai multe state membre ale Uniunii Europene ori Spatiului Economic European sau in Confederatia Elvetiana.
Atentie! Participarea la studii in cadrul unei universitati sau scoli din Romania nu implica transferul domiciliului sau a resedintei in Romania.

Potrivit prevederilor, dovada domiciliului, precum si a studiilor in Romania se face cu documente:

a) prevazute de actele normative care reglementeaza domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene sau regimul strainilor in Romania,
b) emise de institutia/institutiile de invatamant, acreditata/acreditate in conditiile legii, care sa ateste ca persoana urmeaza studii in Romania de cel putin 6 luni;
c) alte documente justificative, dupa caz.

Solutia urmeaza a fi aplicata doar in cazul procedurilor aferente permisului de conducere, nu si in cazul inmatricularii autovehiculelor si a remorcilor, dupa cum sustine MAI in expunerea de motive.

Recoltarea probelor biologice se va putea face si in ambulante

Conform legislatiei rutiere, in cazul furtului, pierderii sau deteriorarii, permisele de conducere se elibereaza fara sustinerea unui nou examen. OG nr. 21/2014 completeaza, insa, aceasta prevedere, deja existenta in Codul rutier, evidentiind faptul ca eliberarea permiselor de conducere pierdute, furate, deteriorate sau a caror valabilitate administrativa expira este conditionata de domiciliul, resedinta, situatia persoanelor aflate la studii in Romania.

„[…] Eliberarea permiselor de conducere respective se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, la cererea persoanelor care au domiciliul, resedinta ori se afla la studii in Romania”, se arata in ordonanta.

O alta clarificare operata de MAI se refera la valabilitatea permiselor de conducere eliberate pentru unele categorii. Astfel, potrivit normelor valabile pana acum, permisele de conducere eliberate pentru categoriile A, B, C sau D erau valabile pentru categoriile A1, A2, B1, C1, respectiv D1.

Documentul, intrat deja in vigoare, clarifica modul in care este stabilita echivalarea intre categorii. Mai precis, se evidentiaza in mod concret echivalenta in cazul fiecarei categorii de permis de conducere, dupa cum urmeaza: „Permisele de conducere eliberate pentru categoria A sunt valabile si pentru categoriile A1 si A2, cele eliberate pentru categoria B sunt valabile si pentru categoria B1, cele eliberate pentru categoria C sunt valabile si pentru categoria C1, iar cele eliberate pentru categoria D sunt valabile si pentru categoria D1.”

Ordonanta aduce noutati si in ceea ce priveste recoltarea mostrelor biologice.

Mai exact, conform noilor reglementari, recoltarea se va face doar in conditiile art. 190, alin. 8 din Codul de procedura penala, care stipuleaza urmatoarele: „In cazul conducerii unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante, recoltarea de probe biologice se efectueaza din dispozitia organelor de constatare si cu consimtamantul celui supus examinarii, de catre un medic, asistent medical sau de o persoana cu pregatire medicala de specialitate, in cel mai scurt timp, intr-o institutie medicala, in conditiile stabilite de legile speciale.”

In plus, este completata si lista institutiilor medicale unde se recolteaza mostre biologice. Concret, daca, pana in prezent, recoltarea se realiza doar in unitatile de asistenta medicala autorizate sau in unitatile medicolegale, potrivit normelor elaborate de MAI operatiunea se va putea realiza si in ambulante ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta.

Recoltarea mostrelor biologice se face numai in prezenta unui politist rutier, in conditiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedura penala, in urmatoarele categorii de institutii medicale:
a) unitati de asistenta medicala autorizate;
b) ambulante ori autospeciale cu aceasta functie apartinand Serviciului mobil de urgenta;
c) unitati medico-legale.

Potrivit ordonantei, medicul, asistentul medical sau persoana cu pregatire medicala de specialitate din echipajul ambulantei sau autospecialei, care intervine la evenimentele in legatura cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice in masura in care prin aceasta nu se afecteaza acordarea asistentei medicale de urgenta sau de prim ajutor.

cititi aici pe ziarulevenimentul.ro articolul complet

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Un nou accident mortal pe calea ferată. Bătrână călcată de tren în stația Hălăucești

Oana Cordoneanu

Pășcănean cercetat de polițiști pentru furt

Redacția

Decizia procurorilor în cazul accidentului de la Miroslovești, în care un autocamion a lovit un autocar plin cu turiști din Ucraina

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site