Pepenele roșu face parte dintre cele mai căutate fructe în timpul verii, însă nu toată lumea știe cum să aleagă cel mai copt și cel mai dulce pepene. În cazul în care nu vrei să îi faci dop pentru a-l gusta, exista câteva metode care ajută la alegerea celui mai bun pepene roșu.
Testul sunetului
Cea mai clasică metodă este așa-zisul test al sunetului. Când bați în coaja unui pepene, cel mai simplu îți poți da seama cât de copt este dacă se aude un fel de ecou.
De asemenea, un pepene copt va scoate un pârâit atunci când apeși pe el. De obicei, pepenii care pârâie la presiune sunt și cei care se crapă când sunt tăiați cu cuțitul.
Mărimea și greutatea
Un pepene copt va avea automat o greutate mai mare, chiar dacă pare mai mic decât ceilalți pepeni. Asta din cauză că aceste fructe conțin 90% apă, iar un pepene care e mai greu va conține o cantitate mai mare de apă.
Pata galbenă
Deși nu este o regulă ca pepenii care au o pată galbenă pe coajă să fie automat copți sau dulci, există o explicație bună pentru existența acesteia.
Pata galbenă reprezintă locul în care pepenele a stat sprijinit pe pământ și care nu a fost expusă la soare. Dacă pata nu există, înseamnă fie că pepenele nu este copt, fie că a fost întors de pe o parte pe alta, însă este puțin probabil ca a doua situație să se fi întâmplat cu adevărat.
Codița
Dacă un pepene are codița verde, acest lucru poate însemna că nu este copt. Cand pepenele s-a copt, codita se usuca de la sine, in unele cazuri chiar se rupe.
Coaja sănătoasă
Coaja spune multe despre miezul unui pepene. Dacă aceasta este lucioasă și cu un aspect cerat, fără deformități, înseamnă că pepenele a ajuns la maturitate, iar miezul este copt.