RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cernobîl – Când se va şti adevărul?

Au trecut 33 de ani de la explozia reactorului 4 de la Centrala Nu­clea­ră de la Cernobîl. 33 de ani de contro­verse, bizarerii şi întrebări fără răs­puns.

Accidentul a fost o urmare a incompetenţei sau şi-a băgat coa­da temuta CIA, aşa cum sugerează, acum, Moscova? Unde s-a greşit? Ca­re au fost cu adevărat consecinţele? În ce fel au afectat radiaţiile fiinţele care mai vieţuiesc în zonă? Şi când va re­veni situaţia la normal? – 

  

Un spion american

Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl se află în Ucraina, la 18 km distanţă de oraşul Pripiat (şi la peste 800 de kilometri de capitala României). La vre­­mea exploziei, ea juca un rol important, aco­pe­rind 10% din necesarul de energie al fostei republici sovietice. Cu o zi înainte de explozie, a fost pro­gramată închiderea reactorului 4, pentru în­treţinere. Cu acest prilej, s-a decis şi efectuarea unui test de siguranţă. Din nefericire, o sumedenie de lucruri au mers prost, greşelile echipei care s-a ocu­pat de această operaţiune ţinân­du-se lanţ. Totul a cul­mi­nat într-o noapte de sâm­bătă, la ora 1 şi 23 de mi­nute, cu o explozie de­zas­­truoasă, ale cărei efec­te au fost com­parate de specialişti cu cele pro­duse în urma ex­plo­ziei a 500 de bombe nu­cleare de mă­rimea celor de la Hiro­shi­ma şi Nagasaki.
Recent, povestea ex­plo­zi­ei şi a urmărilor ei a ajuns su­biectul unui se­rial ame­rican, care a de­ve­nit cel mai bine notat din istoria IMDB (site-ul spe­cializat în infor­maţii din domeniul cinemato­grafiei). Dar pen­tru că serialul “Cernobîl” pune în lumină in­com­petenţa ce­lor implicaţi în gestionarea crizei pro­vocată de teribilul accident nuclear, el a stârnit un val de re­plici dure, din partea presei apro­piate Krem­li­nului. Mai mult: Rusia se pregăteşte să vină cu o ecrani­za­re proprie a evenimentelor, Mi­nisterul Cul­turii în­suşi urmând să finanţeze parţial proiectul. Noul se­rial va fi realizat de Aleksei Mura­dov, care a explicat într-un interviu difuzat de BBC că el va relata “ceea ce s-a întâmplat cu adevărat” în urmă cu 33 de ani. “Există o teorie potrivit căreia ame­ri­canii s-au in­filtrat în centrala nucleară de la Cer­nobîl. Mulţi istorici nu resping posibilitatea ca, în ziua exploziei, un agent de informaţii duşman să fi lucrat la cen­tra­lă”, a spus regizorul. Cu alte cu­vinte, autorităţile ruse doresc să sugereze că adevă­ratul vinovat al tragediei din 26 aprilie 1986 nu a fost incompetenţa echipei care lucra la centrala nu­cleară, ci sabotajul Statelor Unite, cu care Uniunea Sovie­tică se afla la acea dată în plin Război Rece. Cu această teorie există însă o mică problemă: do­vezile de incom­petenţă au continuat şi după explo­zie, şi încă de la cel mai înalt nivel.

Un păcălit: Gorbaciov

Politologul american William Taubman, licenţiat al prestigioasei Universităţi Harvard şi laureat al pre­miului Pulitzer, a publicat în urmă cu doi ani o carte extrem de minuţios documentată, dedicată vie­ţii fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, în vre­mea căruia s-a produs catastrofa nucleară de la Cer­nobîl. Cartea vorbeşte pe larg despre acest as­pect, dezvăluind o serie întreagă de fapte strigătoare la Cer, ce ne înfăţişează crudul adevăr al eveni­men­telor petrecute în toată grozăvia lor sinistră. Iată câteva dintre ele:
* Raportul iniţial pe care l-a primit Gorbaciov de la ministrul adjunct al energiei şi electrificării, chiar în ziua exploziei, concluziona că “nu sunt necesare ni­ciun fel de măsuri speciale, nici evacua­rea popu­laţiei”.
* În aceeaşi zi fatidică de 26 aprilie 1986, Biroul Politic (structura de vârf a conducerii URSS) a fost anunţat de au­torităţile din Cernobîl, care se te­meau, desigur, de eventuale re­percu­si­uni, că incendiul nuclear a fost stă­pânit şi centrala a fost salvată. În aceste condiţii, liderii de la Kremlin s-au mul­ţu­mit să numească o co­misie la nivel înalt care să investigheze acciden­tul.
* Abia pe 28 aprilie, URSS a recunoscut în plan internaţional ce s-a întâmplat. Şi asta, doar în con­diţiile în care, cu o zi în urmă, inginerii nu­cleari din Suedia, detectând niveluri neobişnuite de radiaţii, întrebaseră dacă nu cumva acestea îşi aveau originea în Uniunea Sovietică.
* Veştile au fost aduse la cunoştinţa populaţiei din URSS – ţineţi-vă bine! – abia pe 14 mai, când Gor­baciov s-a adresat naţiunii la televiziune, cu pri­vire la accidentul nuclear (pe 1 Mai muncitoresc, aşa cum cerea tradiţia comunistă, o mulţime neştiutoare de oameni, între care şi nume­roşi copii, defilaseră prin Kiev şi alte oraşe aflate în apropierea Cerno­bîlului, expunându-se ast­fel din plin radia­ţiilor cau­zatoare de cancer).
* Pe 3 iulie, într-o şedinţă a Biroului Per­manent, Gorbaciov a vorbit şi despre in­com­petenţa cu care a fost tratată situaţia după momentul pro­ducerii dezastrului: “Nimeni nu a fost pregătit! Nici apăra­rea civilă, nici ser­viciile medicale, nici cei care măsoară ni­velul de radiaţii, nici pompierii, care n-au avut habar cum să in­tervină. Toţi au dat-o în bară. A doua zi după explozie, aveau loc nunţi în ime­diata apropiere. Copiii se jucau pe străzi. A în­cer­cat cineva să esti­me­ze încotro se în­drep­ta norul ra­­dioac­tiv? A făcut cineva măsurători? Nu! Di­rec­to­rul centralei nucleare ne-a asigurat că nimic de ge­nul ăsta nu se putea întâmpla. Nu v-a neliniştit faptul că în ultimii cinci ani s-au petrecut 104 ac­ci­den­te?”

Articol integral pe www.formula-as.ro

Related posts

Este oficial: Avem o nouă Sărbătoare Naţională în luna decembrie. Care e aceasta

Redacția

STUDIU: Oamenii inteligenţi nu ascultă Beyonce, Jay-Z, Lil Wayne sau Akon

Redacția

Două blocuri din Pașcani, debranșate de la rețeaua de apă pentru neplata facturilor

Irina Gherasim
Încarcă...