Echipa motorului gratuit de căutare pentru călătorii momondo.ro a făcut lista celor mai frumoase castele din România. Pe lângă cunoscutele Bran şi Peleş, turiştii sunt aşteptaţi să viziteze şi alte obiective la care cu siguranţă îşi vor dori să revină.
Conservă între ziduri poveşti medievale cu voievozi sau regi şi ascund legende a căror veste a luat-o la goană peste hotare, sunt castele care au văzut lupte sângeroase. Cu siguranţă ai văzut câteva dintre ele, cu siguranţă ai aprobat atotştiutor din cap când vreun prieten de peste graniţă a dorit să-ţi arate nu numai că ştie exact care e capitala României şi care a fost cel mai de seamă fotbalist al ei, dar că a luat la cunoştinţă şi de castelul lui Dracula. Poate inutil ai încercat să-i explici că nu există şi nu a existat niciun vampir în Transilvania, că povestea lui Bram Stoker este o uşoară confuzie, dar poate că încă şi mai abitir ai încercat să-l convingi să vadă castelul cu ochii lui. Foarte bine – castelele româneşti merită să fie vizitate de turişti.
Castelul Peleş din Sinaia, judeţul Prahova
Prea slabe şanse ca Peleş să nu reuşească să te lase cu gura căscată şi, chiar dacă îţi aminteşti vag că ai fi fost să-l vizitezi demult, într-o excursie cu clasa printr-a şasea, mai dă-i cel puţin o şansă, acum că eşti om în toată firea. Fie şi numai pentru uşurarea de a nu mai susţine că pe Valea Prahovei nu poţi face altceva decât să cheltuieşti sume exorbitante. În ceea ce a fost desemnată drept cea mai importantă clădire istorică din România, te va întâmpina un hol maiestuos cu lambriuri din lemn de nuc şi o arhitectură interioară atât de minuţioasă încât cu greu te vei abţine să nu încalci regulile casei şi să nu încerci să o atingi. Şi nu spera să scapi de senzaţia de pupile dilatate de surprindere în niciuna dintre sălile care compun imobilul. Detaliile cu care au fost îmbrăcate Sălile de Arme, Sala de Muzică, Sala Maură şi obiectele de o neestimată valoare reuşesc să subjuge chiar şi cel mai nematerialist spirit budist.
Înainte de a-i permite fălcii de jos să alunece vehement în direcţia solului, te vei întreba, poate, cum a reuşit o ţară care nu ar fi ocupat vreun loc într-un top al celor mai bogate ţări nici măcar în capul unui pitic de grădină (şi mai cu prisosinţă pe la jumătatea secolului 19), să construiască o asemenea opulenţă. Destul de simplu: banii ţării n-au avut nicio legătură cu asta. Carol I, primul rege al României, a refuzat să atingă bugetele statului întru ridicarea edificiului, preferând să vândă o moşie germană pentru a obţine fondurile necesare. Dacă Peleş a reuşit să scape de maniile comuniste pentru distrugerea în masă a clădirilor, indiferent de valorea acestora, asta se datoarează numai dibăciei muzeografilor. Într-una dintre puţinele vizite ale soţilor Ceauşescu la castel, li s-a spus că o ciupercă periculoasă se aciuase în structura clădirii, aşa că interesul a scăzut subit, iar clădirea a fost scăpată de orice pericol.
Castelul Bran, judeţul Braşov
Acest castel-cetate aflat la 30 de km de Braşov a fost ridicat acum mai bine de 600 de ani de către saşii din Scaunul Braşovului, cu mâinile şi resursele proprii. Dacă te vei întreba de ce Dumnezeului ar ridica cineva un castel într-o stâncă, înseamnă că simţul strategic de luptă te-a ocolit cu desăvârşire. Că doar nu-ţi închipui că acum 6 secole, saşii au ridicat un castel ca să-l viziteze contemporanii în zilele de weekend. Datorită înălţimii la care a fost construit, ca mai toate castelele de teapa lui, obişnuia să servească drept punct de supraveghere al cetăţii. Fireşte.
Articol integral pe www.adevarul.ro