RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
EvenimentIași

Cei mai frumoşi ochi din lume, căutaţi la Iaşi? „Asemănări izbitoare tată-fiică”

Irisul uman poate fi admirat dincolo de simpla sa culoare. Irisul fascinează prin unicitate, atât de la o persoană la altă cât şi de la un ochi la altul. În ultimii ani, în România a apărut conceptul nou de fotografiere a irisului. Fie că vorbim despre o amintire de familie, fie de un cadou pentru cei dragi, în studioul „Eyessence” al ieşeanului Anton Petruţ irisul devine un univers fascinant, iar acest lucru este transpus cu măiestrie în tablourile realizate. „Ziarul de Iaşi” a vorbit pe îndelete cu artistul fotograf.

După fotografierea irisului, făcută cu cea mai mare atenţie la detalii, se trece la prelucrarea digitală şi apoi la printare, păstrându-se fiecare detaliu al irisurilor pentru ca întregul univers, format din cele mai mici detalii, să poată ieşi la iveală.

„Proiectul meu a început în luna septembrie a acestui an, atunci a avut loc inaugurarea. Nu cred că mai există cineva în Moldova sau chiar în România care să facă asta. Până în momentul de faţă deja am fotografiat undeva la peste 50 de irisuri. Prieteni, cunoştinţe, clienţi… Întotdeauna am fost pasionat de fotografie. Primul aparat foto l-am cumpărat undeva prin gimnaziu. Ulterior, am realizat mai multe fotografii de festival, mă rog, am urmat alte planuri profesionale, dar nu am renunţat la acest vis al meu: de a-mi deschide o afacere care să implice fotografia. Aşa a apărut «Eyessence». Nu am o culoare preferată a ochilor, şi nici nu cred că există «cea mai frumoasă culoare»… Mă las uimit de fiecare iris în parte. Clar că sunt irisuri care efectiv îţi schimbă perspectiva. Nu îţi vine să crezi că există aşa ceva. Însă, din punctul meu de vedere, fiecare iris are frumuseţea lui”, ne-a declarat Anton. 

Fotografierea irisului, o amintire de neuitat

  

 Anton ne-a povestit că elementul-cheie al activităţii sale este macrofotografia, care oferă posibilitatea să descoperim în imaginea ochilor noştri zeci de detalii curioase. „Irisurile noastre sunt ca o amprentă, diferă de la om la om, şi până în momentul de faţă ce mă «hrăneşte» cel mai mult în afacerea asta sunt reacţiile oamenilor. În oglindă nu se pot observa detaliile ochilor noştri. 

Toate imaginile sunt realizate utilizând echipamente speciale, optimizez cu grijă fotografia şi o imprimez pe o gamă largă de materiale premium. Fotografierea unui iris durează aproximativ 20 de minute, iar a cinci irisuri, maximum adică, aproape 100 de minute. Serviciile nu se adresează persoanelor cu hipersensibilităţi declanşate de lumini. În momentul în care este gata fotografia, apare şi explozia de reacţie din partea oamenilor”, a menţionat acesta.

Preţul unei astfel de şedinţe începe de la 300 de lei, dar poate ajunge şi la 1.500 de lei, în funcţie de numărul irisurilor fotografiaţi şi materialele folosite în realizarea tablourilor. 

Mai mult, aşa cum susţine chiar tânărul artist, sesiunile de fotografiere a irisului reprezintă o modalitate pentru oricine de a-şi reaminti că înseamnă mai mult decât bunurile pe care le deţine, decât un job, sau o iluzie.

„Cred că aceste fotografii ne amintesc că noi, oamenii, suntem nişte universuri mergătoare, suntem mai mult decât maşina pe care o conducem, job etc. Avem o sclipire în ochi, în noi, şi suntem datori să o scoatem la lumină. Totodată, fotografierea irisului reprezintă o experienţă în sine, pe care ai ocazia să o împărtăşeşti cu mama, iubitul, tata, cineva drag inimii. De asemenea, în vremurile în care îţi poţi cumpăra orice tablou, cu orice imagine, să pui pe perete un tablou cu irisurile familiei mi se pare fantastic”, a precizat fotograful. 

Asemănări izbitoare între irisurile tată-copil

 De când fotografiază irisuri, Anton a observat că cele mai multe asemănări există între tată şi copil. „Mă surprinde cum se transmite irisul de la părinţi la copii. Am avut o familie alcătuită din doi părinţi şi doi copii, şi mi s-a părut foarte interesant că băiatul a preluat foarte mult din irisul tatălui, iar fata a preluat din irisul mamei. Am mai avut o pereche tată-fiică, şi acolo irisul era aproape identic. O copie 1 la 1. Nu ştiu mama ce iris avea, în schimb tatăl avea nişte ochi albaştri, şi fiica aproape la fel, cu foarte mici diferenţe”, a spus fotograful. 

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cei-mai-frumosi-ochi-din-lume-cautati-la-iasi-a-asemanari-izbitoare-tata-fiicaa–366814.html

Related posts

Bogdan Alexa: “Ziua Naţională a României este prilej de mare bucurie pentru toţi românii”

Redacția

Bărbat dispărut după externarea din spital, la Iași

Redacția

2 iunie, zi liberă. Se preconizează iar o vacanță

Redacția
Încarcă...