NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Opinii

Ce facem după ce terminăm studiile?

Trăim într-o lume în care a avea un job stabil și onest, mai ales în domeniul studiat, este cu adevărat o realizare. Din nefericire, în realitate, drumul până la funcția sau statutul dorit, este unul destul de anevoios.

Pașii de urmat pot părea a fi simpli: vezi anunțul și constați că te încadrezi sau nu în profilul cerut.

Dacă răspunsul e unul negativ, continui să cauți. În schimb, daca ți se pare că ești „de acolo”, următoarea etapă este trimiterea aplicației pe adresa de mail nelipsită din anunț. Apoi aștepți să fii sunat și programat la un interviu cu posibilul viitor angajator.

  

Odată ajuns în fața celui pe care trebuie să îl convingi că de tine are nevoie, nu îți rămâne decât să încerci să fii onest dar totodată, să te pui în valoare.

O mare problemă este că, de cele mai multe ori, nu contează atât de mult cum ești, cât ce știi să faci. Studenții și proaspăt absolvenții întâmpină adesea problema lipsei de experiență în momentul în care decid să își caute un job.

 Studiem ani la rândul pentru a ne asigura viitorul, și când se termină școala ne izbim de un zid înalt care ne arată că nu suntem pregătiți pentru muncă,  că știm doar teorie și practica ne omoară.

 {module Afis – Vali Craciunescu}

Ni se vor flutura în față activitățile de voluntariat și internship, care sunt considerate  experiență, însă dintre o persoană care a făcut voluntariat ani de zile și altcineva care a avut un job jumătate de an, intuim deja cine are mai mult noroc.

Amintesc aici situația pe care a prezentat-o anul trecut, în audiență,  Alexandru Vrabie, care a ridicat această problemă, întrucât era licențiat în economie și fără loc de muncă de mai bine de doi ani. Ca el sunt mulți alții care nu așteaptă să primească din cer. Își doresc și caută, luptă, dar cu cine?

Cu toate acestea, există câteva domenii în care nu se pune atât de mult accentul pe experiența anterioară a candidatului, ci pe niște competențe înnăscute sau dobândite prin acțiunile din viața de zi cu zi.

Mă refer la joburi în domeniul vânzărilor, în marketing și consultanță financiară, unde se pune mare accent pe soft skill-uri, precum capacitatea de relaționare și negociere cu cei din jur, putere de persuasiune și rezistența la stres.  

Este evident că greșeala e la Ministerul Educației care nu este capabil să reformeze și să adapteze programele școlare la cerințele economiei actuale, astfel că eșecul tinerilor în a-și găsi un loc de muncă este de neevitat. Conform AJOFM, în Municipiul Pașcani, la sfârșitul lunii februarie, se înregistrau 690 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dintre care 297 sunt femei. 

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Comentariu: USR a ales! Îl sprijină pe Dumitru Pantazi pentru un nou mandat de primar!

Răzvan Grecu

Pantazi a luat-o pe urmele lui Kim Jong-un

Răzvan Grecu

Pantazi, ziariștii și destinul României: „Din cauza voastră a ajuns țara în halul ăsta”!

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site