NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Cât de periculoase sunt, de fapt, pisicile domestice: „Când adoptăm o pisică, invităm un prădător în casa noastră”


Pisicile se numără printre cele mai îndrăgite animale de companie, însă dincolo de blana pufoasă şi personalităţile lor unice se ascunde o latură întunecată, spun specialiştii.

  

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, şi specialiştii de la Grădina Zoologică Bronx, din Statele Unite, a dovedit că pisicile domestice au, de fapt, foarte multe în comun cu „rudele” lor sălbatice. Comparând leopardul de zăpadă, pisica sălbatică scoţiană şi leul african, oamenii de ştiinţă au descoperit că multe dintre caracteristicile lor agresive, care trădează un comportament nevrotic, le întrunesc şi pisicile domestice.

Dorinţa de a domina şi impulsivitatea se numără printre trăsăturile de comportament comune ale felinelor. Metoda folosită de experţi pentru stabilirea acestor detalii este aşa-numitul test de personalitate „Marele Cinci”: deschiderea către experienţe noi, personalitatea introvertită sau extrovertită, consimţământul, conştiinţa şi nevroza.

Un total de 100 de pisici domestice din diverse adăposturi din Scoţia au fost testate în cadrul experimentului, în timp ce felinele sălbatice examinate au provenit din grădinile zoologice şi rezervaţiile din Marea Britanie şi Statele Unite.

 Sunt drăguţe şi blănoase şi numai bune de îmbrăţişat, dar trebuie să ţinem minte în momentul în care am adoptat o pisică, am invitat un animal de pradă în casa noastră. Doar mărimea le împiedică să dea frâu liber trăsăturilor lor sălbatice”, a declarat psihologul Max Wachtel.

Sursa: Adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Veste bună pentru profesori. Guvernul plăteşte restanţele câştigate în instanţă până la sfârşitul anului

Redacția

Barza este o pasăre mută!

Redacția

De ce unii oameni au halucinaţii. Iată ce se întâmplă în creierul lor

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site