RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Casa de Cultură anunţă mărţişorul

image

Cum ziua de 1 martie anunţă venirea primăverii, Casa de Cultură din Paşcani lansează o invitaţie pentru păşcănenii dornici să primească tradiţionalul mărţişor.

Începând cu ora 16.00, în sala Arcadia a Casei de Cultură vor avea loc o serie de manifestări, sub genericul ,,Căci toate sunt mărţişoare”. Deschiderea programului va fi marcată de activităţile unui atelier de artizanat şi a unui concurs de caligrafie. La acesta din urmă, pot participa elevi de la toate şcolile din oraş, clasele I-XII, care se înscriu la concurs în perioada 20-28 februarie.

  

Apoi, începând cu ora 17.00, va avea loc o prezentare pe tema ,,Istoria şi simbolistica mărţişorului‘’, ţinută de muzeografa Daniela Calistru. În tot acest timp, sala va găzui o expoziţie de fotografii cu modele de costume populare din zona Lunca Paşcani şi totodată expunerea unor costume propriu-zise şi a unor mărţişoare tradiţionale.

Ulterior, elevi ai Colegiului ,,Mihai Sadoveanu’’ , coordonaţi de profesorul Cristina Liuţă vor prezenta ,,Legenda Mărţişorului’’, după care directoarea Mărioara Preutu va ţine o scurtă prelegere despre Ion Creangă, aniversat tot în această zi, cu privire la activitatea acestuia ca autor de manuale şcolare.

După aceste activităţi, va avea loc o lansare de carte. Familia preotului Mihai Mocanu, trecut la cele veşnice, a adus un ultim omagiu părintelui, publicând la Editura Universitas XXI din Iaşi ultima operă a acestuia, denumită ,,Fire răzleţe din viaţa bisericească şi laică a epocii de aur’’.

În încheierea programului, Corala bisericii Sfinţii Voievozi din Paşcani, dirijată de profesoara Doina Atomei, va susţine un program artistic alături de o invitată specială, profesoara Ana Victoria Filip din Salva, Bistriţa-Năsăud, care va încânta publicul cu nişte cântări religioase speciale, aşa numitele pricesne. 

 

Citește și {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Peste 11.000 de elevi în pericol! O treime dintre şcolile din județ nu au nici paznic, nici camere video

Redacția

Școala gimnazială din Blăgești va fi complet renovată

Redacția

Reînscrierea la grădiniţă începe pe 16 mai, iar înscrierea se face din 30 mai

Redacția
Încarcă...