Ca şi cum bufeurile nu ar fi fost o problemă în sine, suficient de serioasă pentru femeile care trec prin tranziţia intrării la menopauză, un nou studiu sugerează că, mai ales atunci când apar în timpul somnului, bufeurile pot fi indicatori timpurii ai riscului crescut de apariţie a bolii Alzheimer. Şi, cu cât sunt mai dese, cu atât mai mare este riscul de demenţă, potrivit News.ro.
Celule ale creierului afectat de AlzheimerFoto: National Institute on Aging, NIH / AP / Profimedia
Rezultatele studiului „Simptomele vasomotorii ale menopauzei şi biomarkerii plasmatici ai bolii Alzheimer” au fost prezentate la Reuniunea anuală (2023) a Societăţii nord-americane de menopauză, care are loc între 27 şi 30 septembrie, în Philadelphia.
Aproape două treimi din cele peste cinci milioane de americani care trăiesc cu cea mai comună formă de demenţă sunt femei.
Motivele din spatele acestei disparităţi de gen sunt încă necunoscute, dar există o serie de teorii cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru, multe dintre ele fiind axate pe scăderea nivelului de estrogen care apare în timpul tranziţiei la menopauză.
Cercetări anterioare au asociat unul dintre cele mai comune simptome ale menopauzei – bufeurile – cu performanţe slabe de memorie şi cu modificări ale structurii,