RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

„Bomba murdară”. Agenția Internațională pentru Energie Atomică se pregătește să inspecteze două instalații nucleare ucrainene

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se pregătește să trimită inspectori în următoarele zile în două locații ucrainene la cererea Kievului, a anunțat luni, într-o aparentă reacție la afirmațiile Rusiei că Ucraina ar putea desfășura o așa-zisă „bombă murdară”, ceea ce Ucraina neagă, relatează Reuters.

Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA)Foto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

„Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este la curent cu declarațiile făcute duminică de Federația Rusă cu privire la presupusele activități în două locații nucleare din Ucraina”, a spus AIEA într-un comunicat, adăugând că ambele au fost deja supuse inspecțiilor sale și una a fost inspectată acum o luna.

  

„AIEA se pregătește să viziteze locațiile în zilele următoare”, a adăugat acesta.

În timp ce forțele ucrainene avansau în provincia Herson, ocupată de Rusia, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a telefonat duminică omologilor occidentali pentru a le spune că Moscova suspectează Kievul că plănuiește să folosească o așa-numită „bombă murdară”.

Aceste evoluții au declanșat temeri la Kiev că Rusia ar pregăti o operațiune de tip „steag fals” în care forțele armate conduse de Șoigu să folosească de fapt o astfel de bombă cu explozibili convenționali amestecați cu material radioactiv și că pregătește terenul pentru a da vina pe Ucraina.

 » Citește continuarea pe pagina autorului

Related posts

Marcel Ciolacu trasează calendarul alegerilor parlamentare și prezidențiale în 2024

Redacția

Fostul vicepreședinte republican Mike Pence își retrage candidatura la alegerile prezidențiale din 2024

Redacția

David Popovici, într-un top alături de Messi, Nadal și Verstappen

Redacția
Încarcă...