NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Monden

20 de ani de la moartea soților Doina și Ion Aldea Teodorovici

În urmă cu fix 20 de ani, în noaptea de 29 spre 30 octombrie, soţii Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au pierit într-un accident rutier bizar, catalogat de mulţi drept asasinat. În urma lor, cei doi au lăsat un băiat în vârstă de 11 ani, Cristofor, care a fost crescut de bunicii din partea mamei.

Şi, cum sângele apă nu se face, tânărul, ajuns acum la vârsta de 31 de ani, are aceeaşi pasiune ca părinţii săi: muzica. Extrem de apreciat pentru calităţile sale vocale, Cristofor îşi împarte timpul între România, Republica Moldova, Statele Unite şi Franţa, unde susţine concerte alături de formaţiile în care cântă, Latecomer/Dusty Baron şi Theodoro Cristofor BAND. Spre deosebire de părinţii săi, el a abordat până acum genuri muzicale mai comerciale, precum pop şi jazz, dar spune că-şi doreşte ca pe viitor să se apropie mai mult de stilul tatălui său. Dublu licenţiat, Cristofor a trăit în perioada 2000-2006 la Bucureşti, unde a urmat Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în acelaşi timp completându-şi şi studiile de drept la Universitatea din Chişinău şi la Paris. Discret din fire, el nu a vrut niciodată să iasă în evidenţă prin altceva decât prin calităţile şi performanţele sale profesionale.

Cu toate acestea, mai multe amănunte despre viaţa sa au fost făcute publice de-a lungul timpului. Astfel, jurnaliştii din Republica Moldova anunţau de curând că Cristofor a petrecut o vacanţă romantică în Maroc, alături de iubita sa. „Nu caut mireasă – o am! Nu vreau sa spun mai mult de atât. Paştele l-am sărbătorit împreună”, le-a spus Cristofor Aldea-Teodorovici ziariştilor de la apropomagazin.md. Cristofor nu a apărut pe scenă doar ca artist, ci şi ca manechin, fiind invitat să prezintă colecţiile mai multor case de modă de dincolo de Prut.

Moartea soţilor Aldea Teodorovici, accident sau crimă?

Cauzele exacte ale morţii soţilor Aldea Teodorovici, consideraţi la începutul anilor ’90 adevărate simblouri ale românismului şi ale unirii Basarabiei cu România, nu au fost niciodată pe deplin elucidate. Cei doi au fost primii basarabeni care, după ’90, au avut curajul să cânte despre limba română şi despre Eminescu, reintroducându-l pe marele poet român în cultura din Republica Moldova. Din păcate, chiar atunci când erau în apogeul carierei, fiind apreciaţi în egală în măsură atât dincoace, cât şi dincolo de Prut, au pierit într-un teribil accident, în apropiere de localitatea Coşereni, din România. Foarte multe voci au catalogat incidentul drept unul bizar, existând chiar indicii de crimă. Cu toate acestea, oficial, dosarul morţii lor a fost închis imediat, decesul lor fiind catalogat drept accident nefericit. Sunt însă câteva întrebări care vor rămână probabil pentru totdeauna fără răspuns. Spre exemplu, deşi în maşină se aflau 4 persoane, de ce au pierit doar cei doi soţi, ocupanţi ai locurilor din spate. În plus, nimeni nu-şi explică de ce şoferul nu a fost condamnat, accidentul producându-se din cauza sa. Mai mult, celălalt pasager a dispărut şi el în condiţii misterioase, neştiindu-se nimic despre el până în zilele noastre. Potrivit siteului miscarea.net, postul de radio „Europa liberă” a difuzat o ştire chiar în noaptea în care cei doi au murit, ştire în care se vorbea despre apariţia pe sosea a unei maşini blindate care ar fi provocat accidentul. Tot atunci, scriitorul Grigore Vieru, prieten apropiat al soţilor Teodorovici, a declarat că avea la cunoştinţă faptul că cei doi primeau telefoane şi scrisori în care erau ameninţaţi cu moartea. Un alt indiciu care indică spre crimă a fost prezentat chiar pe canalele media: este vorba despre relatarea privind sosirea ambulanţei la locul accidentului. Se pare că Doina Teodorovici nu murise pe loc, iar ambulanţa a refuzat să o transporte la spital şi a luat numai trupul fără viaţă al lui Ion. Doina s-a zbătut între viaţă şi moarte un timp fără să primească ajutor. După ce într-un final a murit a fost ridicată de salvare, se mai arată pe miscarea.net. Şi mama Doinei Aldea-Teodorovici a vorbit, la un moment-dat, despre faptul că a primit ameninţări cu moartea după moartea fiicei sale, atunci când a anunţat că doreşte să pornească o anchetă paralelă pentru a afla condiţiile producerii accidentului. „Când am declarat, într-un cerc restrâns, că voi depune o cerere pentru ca dosarul să fie reactivat, seara am şi fost telefonată de o persoană necunoscută şi ameninţată. «Să nu uiţi că ai copilul», mi-a spus vocea şi eu, cum am rămas numai cu Cristofer, am renunţat”, a spus Eugenia Marin, mama Doinei Aldea Teodorovici pentru Ziarul de Gardă de Chişinău, în 2004. Astăzi, cei doi mai artişti vor fi comemoraţi la cimitirul Armenesc din Chişinău, evenimentul fiind organizat chiar de fiul lor.

  

Soţii Doina şi Ion Aldea-Teodorovici cântând una dintre piesele lor cele mai cunoscute, „Eminescu”

sursa:cancan.ro

Advertisements

Related posts

Top 3 lucruri de CALITATE pe care le poti cumpara cu numai 100 de lei!

Redacția

Cele mai cool huse de telefoane din 2018

Redacția

Aventurierul Dumitrașcu cere bani pe dovezile împotriva lui Chirica. Călătorii în America de Sud din salariul de bugetar

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site