RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Arhiepiscopul Teodosie nu a fost sancționat de CNCD pentru declarațiile legate de rolul femeii în biserică

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului nu a fost sancționat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarația că femeia nu are roluri importante în biserică din cauza „condiției slăbiciunilor sale”. CNCD consideră că revine Bisericii Ortodoxe să „aplice propriile regulamente” în astfel de situații.

„Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei (doar în acest caz concret ce constituie obiectul plângerii), în temeiul libertăţii religioase şi a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze şi să-şi aplice propriile regulamente atunci când un ierarh, în exprimarea libertăţii de conştiinţă şi religioasă, poate aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în speţă dreptului la demnitate a femeilor. Acest drept şi această obligaţie a cultelor recunoscute de stat rezultă şi din art. 5 alin. (4) din Legea 498 din 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”, se arată într-un comunicat al CNCD.

Potrivit acestui articol, „în activitatea lor, cultele, asociaţiile religioase şi grupările religioase au obligaţia să respecte Constituţia şi legile ţării şi să nu aducă atingere securităţii publice, ordinii, sănătăţii şi moralei publice, precum şi drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”

Hotărârea CNCD a fost adoptată cu 6 voturi pentru şi 2 voturi împotrivă.

  

CNCD a fost sesizat la începutul lunii trecute după ce Arhiepiscopul Tomisului a spus că femeia se face vinovată de păcat și că, „dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus ÎPS Teodosie.

digi24

Related posts

Ele sunt surioarele care au murit înecate alături de prietena lor. Revoltător: oficialii de la Ape dau vina pe fetiţe

Redacția

Important pentru angajații fumători care se vor abate de la lege. Cum se poate ajunge la concediere?

Redacția

Locuri de muncă vacante în Uniunea Europeană! Se caută electricieni, ingineri, bucătari, asistenţi medicali şi ospătari

Ema Roman
Încarcă...