RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

ApaVital ține ascuns modelul convenției pentru facturare și plată individuală a apei. Ce ascunde operatorul?

Modelul de convenție pe care operatorul ApaVital ar urma să o aplice în relația cu consumatorii din Pașcani este ținut secret. După ce biroul de presă al instituției a anunțat că se încheie convenții cu cetățenii, postul de televiziune Actualitatea Tv a solicitat un exemplar după forma convenției.

 

Demersul nostru nu a avut succes, deși aceste convenții ar trebui să fie publice. ApaVital ne-a comunicat că forma finală nu este definitivă, iar aceasta va fi făcută public după ce vor fi semnate efectiv primele convenții. “Urmare a solicitării dumneavoastră privitoare la conținutul convențiilor care urmează să fie încheiate în perioada următoare cu locatarii unităților imobiliare din condominiile (blocurile) din Pașcani care au instalații de furnizare a apei în sistem vertical, vă informăm că în această perioadă suntem în discuții cu locatarii care au solicitat încheierea de astfel de convenții, motiv pentru care considerăm că forma actuală a convenției nu este definitivă, cel puțin până la în care vor fi semnate efectiv primele convenții”, se arată într-un răspuns trimis redacției noastre.

  

Asta înseamnă că reprezentanții operatorului județean nu au demarat acțiunea de încheiere a convențiilor anunțată începând cu data de 17 octombrie.

Între timp ei au renunțat la a mai propune o metodologie de facturare a serviciilor de apă, care să fie votată de Consiliul Local, fără motiv. “Metodologia este aprobată de Consiliul Local atunci când operatorul cere. Forma de proiect a fost comunicată celor în cauză, nu s-a ajuns la nici o concluzie pentru că toată lumea a venit cu idei care mai de care fistichii. Cetățenii solicită convenții individuale și noi vom încheia”, a susținut Gheorghe Vlasie, în emisiunea “În Obiectiv“, difuzată în data de 17 octombrie.

Legea funcționării serviciului de apă-canal, modificată în 2015, dă posibilitatea  încheierii Convenţiilor de facturare individuală doar cu respectarea următoarele condiţii cumulative:

a) în baza hotărârilor adoptate de autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale;

b) la nivelul întregului imobil/asociaţiei;

c) cu respectarea prevederilor contractului-cadru de furnizare/prestare a serviciului.

Aplicate, aceste prevederi ar fi protejat consumatorul bun platnic, iar operatorul nu ar putea debranșa un condominiu, dacă unul dintre rău platnici nu achită factura. Într-o asemenea situație, ApaVital trebuie să demareze formalități în instanță și să execute rău platnicul în baza facturii, care este cu titlul executoriu conform legii.

Operatorul a ales însă să încalce legea, astfel că drepturile cetățenilor care semnează aceste convenții nu vor putea fi invocate în instanță. Mai exact, debranșările colective nu vor dispărea din municipiu, deși legea interzice acest lucru în cazul emiterii facturilor individuale.

 

 

Related posts

Procurorii DNA prelungesc măsura controlului judiciar luată împtriva celor cercetaţi în dosarul AgroComplex Lunca

Marius Parteni

Consilierul liberal Marius Pintilie a dezvăluit pe Facebook metoda prin care societatea sa nu plătește niciun leu la salubritate!

Răzvan Grecu

Zeci de functionari si primari au fost dati pe mana procurorilor

Redacția
Încarcă...