NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Anchetă-bombă derulată de Crima Organizată: Primari ieşeni într-o reţea de trafic cu ţigări

Procurorii DIICOT au derulat ieri o acţiune amplă de destructurare a unor reţele de trafic de ţigări, efectuând pe plan naţional nu mai puţin de 263 de percheziţii. De la Iaşi, 60 de persoane au fost duse ieri la audieri. Pe lista suspecţilor din acest dosar se numără şi primarii din Popeşti şi Costeşti, aflaţi azi-noapte la audieri la închiderea ediţiei noastre.

 

Doi primari din judeţul Iaşi au fost săltaţi ieri de mascaţi şi luaţi la audieri în cel mai complex dosar de contrabandă instrumentat anul acesta de procurorii DIICOT Iaşi. Vasile Lupu (PNL), primarul comunei Popeşti, precum şi Aurel Doacă (PSD), primarul din Cos­teşti, au fost duşi ieri de autorităţi cu dubele la sediul Poliţiei Municipiului Iaşi fiind acuzaţi că ar face parte dintr-o reţea specializată în traficul de ţigări. Cei doi au calitatea de suspect în acest dosar, au precizat surse judiciare pentru „Ziarul de Iaşi“, aseară, înainte de ora 23.00, niciunul nefiind reţinut. Cei doi primari nu au putut fi contactaţi ieri pentru a-şi expune punctul de vedere. Atât Lupu, cât şi Doacă aveau telefoanele închise aseară.

  

30.000 de pachete confiscate la Iaşi

Ancheta de la Iaşi a fost instrumentată si­mul­tan şi de procurori din alte judeţe din Moldova. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiu­nilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, dar şi colegi de-ai lor din Bacău, Braşov, Maramureş, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Neamţ, au efectuat ieri, în total, 263 de percheziţii la domiciliile sau sediile comerciale ale unor persoane suspectate că ar comercializa în ţara noastră ţigări de contrabandă. În judeţul nostru, aproximativ 60 de persoane au fost chemate ieri la audieri, multe dintre acestea aflându-se aseară, înainte de închiderea ediţiei noastre, la interogatoriu. Tot atunci, pro­curorii urmau să stabilească numărul de reţineri pe care îl vor face în acest dosar. Cei suspectaţi în acest caz sunt şi din municipiul Iaşi, dar şi din localităţi din judeţ, acolo unde, de regulă, se distribuiau ţigaretele introduse ilegal în ţară. Peste 600.000 de ţigarete au fost confiscate din judeţul Iaşi, precum şi suma aproximativă de 300.000 de lei.

Advertisements

Grupările, împărţite pe paliere, ca-n Mafie

Membrii acestor grupuri au creat veritabile reţele de colectare, preluare, transport şi depozitare a ţigaretelor provenite din contrabandă, acestea fiind structurate pe paliere în funcţie de rolurile îndeplinite în cadrul grupului infracţional“, au precizat re­prezentanţii DIICOT. „În fapt, se reţine că, în perioada 2013 – 2014, membrii acestor grupuri infracţionale au introdus pe teritoriul României, pe raza judeţelor Braşov, Covasna, Maramureş, Ba­cău, Neamţ, Suceava, Vaslui, Iaşi şi Buzău ţigarete de diferite mărci, (Viceroy, Plugarul, Monte Carlo, Doina), provenind din Repu­blica Moldova şi Ucraina, distribuite ulterior «pe piaţa neagră» în sistem en gros sau en detail, prin sustragere de la controalele vamale şi fără achitarea sumelor datorate bugetului consolidat al statului cu titlu de accize sau TVA.

În toate judeţele vizate de procurorii de la Crimă Organizată au fost conduse la audieri peste 110 persoane. Nu­mărul total de ţigări de contrabandă ce ar fi fost introduse sau distribuite de acestea este de peste 2 milioane de pachete, au mai anunţat anchetatorii.

Advertisements

Sursa: ziaruldeiasi.ro 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Un şef de la Poliţia Rutieră a fost prins cu permis auto fals

Redacția

Polițiștii vor avea puteri sporite de la sfârșitul acestei luni. Ce se schimbă

Redacția

Proiect: înghețarea salariilor bugetarilor, punctul de amendă tot 145 lei

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site