RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Analizele de sânge, pe înţelesul tuturor. Valori normale și bolile pe care le pot indica în caz că sunt mai mari sau mai mici

De fiecare dată când avem o problemă de sănătate, fie că mergem la medicul de familie, fie că mergem la medicul specialist, pe lângă consultul de specialitate, ni se recomandă şi un set de analize, cel puţin cele de bază, care să poată oferi medicului curant o imagine cât mai fidelă a stării noastre de sănătate. Pe de altă parte, sunt gesturi medicale care nu se pot iniţia, dacă nu există aceste analize sau dacă acestea sunt important modificate. Şi aici ne referim la intervenţiile chirurgicale, de exemplu. În acest context, Prof. Univ. Dr. Florin Mitu, şeful Clinicii de Medicină internă şi Cardiologie, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi vă oferă o interpretare cât mai pe înţelesul publicului larg a principalelor analize care ne sunt, cel mai frecvent, recomandate.

Hematocritul (HCT) reprezintă volumul ocupat de globulele roșii într-un volum dat de sânge. Procedeul constă în recoltarea sangelui dintr-o venă, apoi acesta se combină cu o substanță anticoagulantă și se repartizează într-un tub de sticlă foarte îngust, care se centrifughează puternic la o centrifugă. În urma acestei operații se observă separarea sângelui în stratul superior (plasma) și stratul inferior, format din globule roșii, care constituie hematocritul. Hematocritul se poate defini ca fiind volumul stratului de globule roșii (în procente) față de volumul total al sângelul din tubul de sticlă. Valorile normale la bărbați sunt 39-49%, iar la femei 35-45%.

HCT crește atunci când are loc deshidratarea organismului (prin febră, vărsături, transpirație) și scade în anemii (pierderi mari de sânge, boli infecțioase, lipsă de fier și vitamine, intoxicații cu substanțe chimice, subnutriție etc.) sau când se consumă prea multe lichide înainte de recoltarea sângelui.

Hemoglobina (HGB) este substanța care dă culoarea roșie a sângelui (a globulelor roșii) și fixează oxigenul. Cu cât sângele este mai roșu cu atât conține mai multă hemoglobină. Aceasta este exprimată în grame la 100 ml sânge. Valorile normale la bărbați sunt 13.5-17.5 g la 100 ml sânge, iar la femei 12-16 g la 100 ml sânge.

  

HGB scade în anemii (pierderi mari de sânge, boli infecțioase, lipsă de fier și vitamine, intoxicații cu substanțe chimice, subnutriție etc.).Hematiile sau eritrocitele -RBC- (Globulele roșii): Măsurarea acestora se raportează la 1 mm cub de sânge. Valorile normale la bărbați sunt de 4.300.000 – 5.7000.000 la 1 mm cub de sânge, iar la femei de 3.800.000 – 5.100.000 la 1 mm cub de sânge. 

Hematiile cresc atunci când organismul se deshidratează (prin febră, vărsături, transpirație) și scade în cazul anemiilor (pierderi mari de sânge, boli infecțioase, lipsă de fier și vitamine, intoxicații cu substanțe chimice, subnutriție etc.). 

Leucocitele sau Globulele albe (WBC) sunt produse de măduva osoasă. Acestea sunt foarte variate ca formă și structură. Și aici vorbim de granulocite neutrofile, granulocite eozinofile,  limfocite și monocite. Acestea au rolul de a lupta împotriva infecțiilor (prin mobilizarea unui număr mare de globule albe organismul se apară natural împotriva infecțiilor). Lucocitele omoară și distrug microbii. Măsurătorile se raportează la 1 mm cub de sânge. Numărul globulelor albe față de globulele roșii este mult mai mic. Valorile normale sunt de 4.500-11.000 / 1 mm cub de sânge.

Leucocitele cresc în toate bolile însoțite de febră (infecții, boli ale sângelui) și scad în anemii (pierderi mari de sânge, boli infecțioase, lipsă de fier și vitamine, intoxicații cu substanțe chimice, subnutriție etc.) 

Granulocitele neutrofile reprezintă procentul cel mai mare de globule albe, cresc în boli infecțioase acute și scad în boli infecțioase cronice. Valorile normale sunt de 60-70%. Granulocitele eozinofile cresc în bolile alergice și bolile produse de paraziți. Valorile normale sunt de 1-4%. Monocitele cresc în bolile produse de anumiți viruși și în bolile de sânge. Valorile normale sunt de 25-30%. 

Limfocitele cresc în bolile virale, în boli cronice și boli de sânge. Valorile normale se încadrează între 4 și 8%.  

Trombocitele (PLT) au un rol important în coagularea (închegarea) sângelui și oprirea hemoragiei. Sunt cele mai mici componente solide ale sângelui. Măsuratorile se raportează la 1 mm cub de sânge. Se recomandă numărătoarea trombocitelor înainte de operații deoarece scăderea lor provoacă hemoragii. Valorile normale ale trombocitelor sunt de 150.0000 – 450.000 / 1 mm cub de sange.  

Creșterea trombocitelor provoacă coagularea sângelui chiar în interiorul corpului (produce cheaguri, împiedică circulația sângelui, duce la apariția trombilor, poate să provoace infarctul miocardic).

Mai multe detalii citiți pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Salarii mărite pentru personalul medical de la 1 august. 500 lei garda, 100 lei/zi de sărbătoare lucrată

Redacția

Valul 4 umple spitalele de tineri și copii. Medic: De frică, evită să meargă la doctor și ăsta este rezultatul

Redacția

Băuturi de nelipsit de pe masa de Paşti

Redacția
Încarcă...