RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Parlamentul a adoptat o lege cu impact major în industria alimentară și dă o lovitură puternică unor producători

Parlamentul a adoptat o lege cu impact major în industria alimentară. Producătorii vor fi obligați să limiteze drastic acizii trans din alimente. Maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conținut. Sunt cele mai dăunătoare grăsimi care se găsesc în margarină, fast-food, mezeluri, produse coapte precum biscuiții și prăjiturile. Mulți renunță cu greu la astfel de produse deși conștientizează că sunt dăunătoare.

Producătorii apelează îndeosebi la acizii grași trans nesaturați pentru că aceștia prelungesc termenul de valabilitate al produselor și le conferă un aspect plăcut. Pe piața europeană sunt produse cu peste 40 la sută acizi grași trans. În special, acest lucru se întâmplă în sud-estul Europei.

Parlamentarii români au adoptat legea la un an după ce Comisia Europeană a aprobat un regulament care vizează alimentele bogate în grăsimi procesate. Aceste grăsimi ar declanșa bolile ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Corina Zugravu, nutriționist: S-au obținut rezultate foarte bune prin eliminarea celei mai mari proporții de acizi grași trans. Danemarca e conducător de pluton aici și s-a văzut clar că incidența bolilor cardio-vasculare a scăzut foarte mult.

  

Producătorii care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei. Iar produsele vor fi retrase de pe piață.

Uleiurile parțial hidrogenate sunt principala sursă de grăsimi trans produse industrial. Acestea sunt ingrediente în multe alimente, inclusiv margarina; alimentele prăjite; produsele coapte cum ar fi biscuiții și prăjiturile și produsele pre-fabricate, potrivit OMS.

digi24

Related posts

Bărbat din Brătești, în stare gravă, transportat cu elicopterul SMURD la un spital din Iași

Redacția

Loboda: beneficii, recomandări și situații în care e contraindicată

Redacția

Focar de COVID-19 la Spitalul de Urgență Pașcani: alte trei cadre medicale depistate pozitiv!

Marius Parteni
Încarcă...