Dacă Europa este în criză, cu siguranță pleacă de la axa ei istorică franco-germană, relatează Euronews, citată de Rador Radio România.
În Germania guvernul este în derivă după demiterea de către Olaf Scholz a ministrului de Finanțe, Christian Lindner și, prin urmare, a componentei liberale a majorității. Guvernul așa-numitei coaliții „semafor” – care includea social-democrații cancelarului (SPD), liberal-democrații (FDP) și Verzii – s-a prăbușit când cancelarul Scholz l-a concediat pe Lindner, care este și președintele FDP.
De cealaltă parte a Rinului, președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat Adunarea Națională în iunie și a convocat alegeri generale anticipate, după victoria extremei drepte la alegerile europene.
Deși nu ezită să vorbească despre o „criză politică” la cei doi vecini, Jacob Ross, cercetător la Societatea Germană pentru Politică Externă (DGAP), subliniază că Macron „a fost respins de electoratul francez” la alegerile europene și generale, în timp ce Olaf Scholz „a fost respins de propriii parteneri de coaliție”.
„Alegerile anticipate vor arăta dacă el [Olaf Scholz] va fi de fapt pedepsit de electoratul german sau dacă a fost o criză internă în cadrul coaliției”, a declarat Ross pentru „Euronews”.
„Alegerile anticipate din Franța din vară l-au slăbit cu adevărat pe Macron și i-au afectat spațiul de manevră în discuțiile europene privind datoria comună”,
» Citește continuarea pe pagina autorului