Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a ales să-și concentreze campania în satul Varnița din sud-estul Republicii, la așa-numita frontieră cu regiunea separatistă transnistreană. Conștienți de faptul că nu vor fi lăsați în Transnistria, acolo unde aproape 30 de ani niciunui partid moldovenesc nu îi este permis să facă campanie, cei de la AUR au decis în urmă cu o săptămână să forțeze aceste „puncte vamale” de pe Nistru, acolo unde sunt instalate pichete de pretinși grăniceri transnistreni.
Reprezentanții AUR au încercat să intre pe la Varnița, în apropierea orașului Tighina (sud) pentru a merge mai apoi la Râbnița (nord), dar acest lucru ar fi putut să-l facă pe teritoriul constituțional al Republicii, fapt ce denotă clar o acțiune de provocare și nu una de logistică normală.
Începând de lunea trecută, simpatizanții AUR au venit cu autocarul formațiunii, folosit și în campania pentru parlamentare din România din toamna trecută și stau înaintea pretinsei vămi cu regiunea separatistă.
Aceștia sunt înconjurați de așa-zișii grăniceri transnistreni, iar atmosfera este tensionată și riscă să degenereze într-un conflict care va angrena simbolic România într-o situație fără precedent. Potrivit analiștilor, un astfel de conflict ar putea impulsiona alegătorii de stânga și pe cei ai curentului moldovenist din zona de aproape o treime de nehotărâți să iasă la vot în favoarea acestora.
De altfel, AUR a împrumutat aceeași tactică din România, acolo unde în timpul pandemiei partidul sfida restricțiile sanitare de circulație și mergea în orașele mari. Odată ajunși, ei încălcau conștient legea, după care urma campania de victimizare pe rețele de socializare, în special Facebook.
AUR are din acest punct de vedere o logistică bună, fiind foarte prezenți pe zona de internet și rețele de socializare. Mai multe materiale de investigație au arătat că AUR dedica mult timp, resurse și logistică acestui tip de „politică pe Facebook”.
În total, din 2019 până în ziua alegerilor parlamentare din decembrie 2020 din România, AUR a investit circa 68.000 de lei (14.000 euro) în sponsorizarea postărilor pe Facebook, potrivit Europa Liberă. În raportul financiar depus la Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, se precizează că AUR pompase deja 300.000 de lei moldovenești (aproape 15.000 de euro).
Din aceste cheltuieli, circa 210.000 au fost pe publicitate și „mijloace de informare electronice”, iar 200.000 de lei au mers la „presa scrisă”. Această sumă a mers către publicația „Timpul”, care face o publicitate intensă acestui partid și demonizează concurenții electorali ai AUR, inclusiv partidele proeuropene. O sumă mult mai mică, spre comparație, de doar 10.752 de lei, a mers către Interact Media SRL, ce deține portalul agora.md.
Exploatarea fobiilor pe timp de pandemie
De menționat că AUR nu operează cu aceleași tactici politice și în România și în Republica Moldova. Dacă în România AUR este un partid populist „anti-mască”, eurosceptic, xenofob și conservator-tradiționalist, ceea ce îl plasează într-o zonă extremistă de dreapta, în Republica Moldova AUR nu are mesaje anti-europene, ci din contra. Cu toate acestea, AUR atacă frecvent principalul partid pro-european de la Chișinău – PAS.
În alegerile parlamentare din decembrie 2020 din România, AUR a repurtat o victorie pe fondul acutizării frustrărilor din societatea românească și pe un discurs conspiraționist și naționalist prin exploatarea fricilor și stării de anxietate a românilor. Toate acestea au condus la un scor de 9,8% și 535.828 de voturi pentru această formațiune.
AUR a făcut o campanie foarte agresivă în mediul virtual și a combinat această tactică cu victimizarea constantă în turnee electorale prin țară, acolo unde provocau incidente cu forțele de ordine după care se victimizau în sesiuni live pe rețele de socializare. Vina era dată pe celelalte partide, atât de stânga, cât și de dreapta, portretizând AUR ca singura forță care luptă împotriva unui „sistem represiv”.
Ceea ce se întâmpla azi în Republica Moldova nu reprezintă decât o reeditare a acestei strategii populiste și bine pusă la punct din toate punctele de vedere.
Continuarea pe g4media.ro