RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

An greu pentru societatea Legume SA. Seceta și speculanții din piețe dăunează grav activității

Seceta din acest an a înjumătățit producția de legume, indiferent că vorbim de activitatea societăților de profil din localitate sau simpli producători.

Anul acesta acest sector de activitate a avut mare nevoie de irigarea culturilor, dar și așa producția a scăzut. Spre exemplu angajații societății Legume SA au folosit și câte 500 metri cubi de apă pentru a iriga culturile de lugume.”A trebuit să irigăm foarte mult din cauza secetei. Dacă nu aveam sursele proprii de apă, probabil pirderea era și mai mare față de această situație în care suntem acum. Producția de legume este relativ bună, dar mult mai mică ca anii trecuți. Cartoful este deja uscat la începutul lunii august. Nu se mai poate întâmpla nimic de acum în colo dacă plouă”, ne-a spus Mihai Jitaru, administratorul societății Legume SA.  

Reprezentanții acestei societăți susțin că încearcă an de an să scoată pe piață, prin punctele de lucru, produse naturale, fără a folosi substanțe chimie, îngrășământ sau stimulenți de creștere, produse foarte scumpe de altfel.”Produsele noastre, așa cum sunt ele, sunt naturale. Nu folosim îngrășăminte sau stimulenți din simplul fapt că nu am făcut acest lucru niciodată ”, mai spune Mihai Jitaru.

  

Nu doar seceta dă bătăi de cap legumicultorilor ci și acitivitatea din piețe unde sunt vândute produsele. Piețele sunt pline de evazioniști, de oameni care nu plătesc taxe la stat. De aceia, Mihai Jitaru, nu se poate pronunța asupra prețurilor cu care legumele se vor vinde în perioada următoare.”Nu impunem noi prețurile, deoarece avem adversari speculanții și micii producători. Dar ce se poate face. Și la Pașcani, ca și în altă parte, piețele sunt deținute de clanuri mafiote. Oare edilii locali sau Poliția nu au nici o putere?”, mai susține Jitaru.

Legume SA lucrează pe raza municipiului Pașcani 50 de hectare de teren, din care 20 cu culturi de legume.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Agricultura, o activitate complexă și foarte importantă pentru un tânăr fermier din Ruginoasa, student la USV! (foto)

Carmen Bălăceanu

Guvernul pregătește noi taxe din 2023

Redacția

Digitalizarea este importantă pentru reformarea ANAF

Redacția
Încarcă...