RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Amendă de la 720 la 1.600 de lei dacă nu ați dotat mașina cu anvelope de iarnă

Până pe 28 noiembrie, vremea în România se va răci accentuat, iar ninsorile care au început deja să cadă în zonele muntoase se vor extinde în toată țara. Miercuri, 27 noiembrie, va ninge în sud-vestul și local în sudul țării, iar până joi zăpada se va așterne și în Moldova. În aceste condiții, poliția recomandă tuturor șoferilor să-și echipeze mașinile corespunzător și să circule cu prudență.

 

Polițiștii recomandă șoferilor ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze care sunt condițiile meteo pe traseul ales și să se asigure că autoturismul pe care îl conduc este corect echipat.

  

Prevederile legale interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei,” este atenționarea transmisă într-un comunicat.

Șoferii care încalcă aceste prevederi și sunt prinși de polițiști, vor trebui să plătească o amendă din clasa a IV-a de sacțiuni, de la 9 la 20 de puncte. Concret, cum punctul de amendă a crescut la 80 de lei de la 1 iulie, valoare amenzii este de la 720 la 1.600 de lei.   

Pentru a putea duce traseul la bun sfârșit în siguranță, este bine să urmați recomandările polițiștilor pentru acest sezon:

 „Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sau ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

La pornire pentru a evita patinarea roţilor, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploi/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi!

Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.

Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.”

sursa stirile digi24

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

Bărbatul care s-a sinucis în pădure la Cetăţuia a lăsat un bilet de adio

Redacția

Români şi moldoveni, plecaţi la muncă în străinătate, exploataţi în mai multe ferme din Portugalia. 78 de percheziţii

Redacția

Şeful Poliţiei Rutiere, îngrijorat de numărul mare de accidente: Şoferii ne sfidează

Redacția
Încarcă...