NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Agenţia Medicamentelor nu va sancţiona farmaciile pentru vânzarea testelor COVID

Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România consideră că sancţionarea farmaciilor care comercializează teste rapide pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 nu este de competenţa lor.

 „Menţionăm că nu este de competenţa ANMDMR să sancţioneze farmaciile care comercializează teste rapide de uz profesional pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 sau a anticorpilor împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, către personal non-medical”, precizează reprezentanţii ANMDM într-un răspuns trimis către cotidianul Libertatea. Această problemă, a testelor rapide vândute către oamenii care se testează singuri acasă şi apoi nu anunţă autorităţile dacă testul iese pozitiv, a fost sesizată de Ziarul de Iaşi săptămâna trecută în articolul „Atenţie la testele antigen: vânzarea nu este autorizată! Testarea acasă nu este valabilă” (VEZI AICI).

Reprezentanţii ANMDM mai precizează că au competenţa de a supraveghea piaţa de dispozitive medicale şi de a se asigura că utilizatorii folosesc dispozitivele medicale doar în scopul pentru care au fost realizate şi că totul a fost doar o recomandare. „În comunicările anterioare, ANMDMR a dorit să atragă atenţia asupra faptului că producătorii testelor rapide de uz profesional pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 sau a anticorpilor împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 specifică în instrucţiunile de utilizare că sunt doar pentru uz profesional, iar prelevarea probei şi interpretarea rezultatelor trebuie făcută de către personal medical calificat. Dacă testele rapide de uz profesional nu sunt utilizate de către profesionişti, rezultatele pot fi compromise, iar producătorul nu garantează corectitudinea rezultatelor în cazul utilizării de personal nespecialist”, au precizat aceştia. ANDMDM a mai precizat că până în prezent nu a înregistrat solicitări de includere a testelor pentru depistarea COVID-19 pentru autotestare în avizele de funcţionare/anexele producătorilor. 

ziaruldeiasi.ro

  

Advertisements

Related posts

Focare la Secţia Psihiatrie Cronici Bârnova și la Primăria Ciortești

Redacția

Ioana Mihăilă: „Faptul că dorinţa de vaccinare a scăzut reprezintă un motiv real de îngrijorare”

Redacția

Numărul de cazuri noi de COVID-19 rămâne îngrijorător de mare. În ultimele 24 de ore au murit 22 de pacienți din cauza coronavirusului

Redacția
Încarcă...