NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Declarație politică: 96 de ani de la adoptarea Declarației de Unire a Basarabiei cu România

Pe 27 martie s-au aniversat 96 de ani de la adoptarea Declarației de Unire a Basarabiei cu România. Acest moment special ne dă un sentiment nostalgic, dar ne imprimă și necesitatea implicării în continuare în relația cu teritoriul care a fost, nu atât de demult, parte din România Mare.

Perioada aceasta este încărcată de o simbolistică și mai pronunțată, dat fiind faptul că Republica  Moldova este la un pas de semnarea Acordurilor de asociere și de liber schimb cu Uniunea Europeană, acțiune considerată a fi prima etapă din integrarea în UE.

Este necesar și important să afirmăm continuu susținerea noastră pentru integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, după ce, așa cum spuneam mai sus, aceasta deja și-a manifestat opțiunea de a se integra în marea familie europeană.

  

Consider toate aceste evenimente un prilej extraordinar de a privi cu încredere către viitor, de a ne apropia mai mult de tărâmul basarabean, mai ales din poziția noastră de stat membru al Uniunii Europene.

Astfel, din această poziție pe care o avem deja de șapte ani, putem foarte bine să oferim sprijinul nostru Republicii Moldova, împărtășindu-i din experiențele și reușitele noastre în acest complex drum al integrării europene.

Republica Moldova a fost, este și va rămâne parte a Europei, iar noi salutăm intenția acesteia de a deschide calea către Uniunea Europeană, decizie cu atât mai importantă în contextul în care situația din zonă , și mă refer aici la evenimentele din Ucraina, este deosebit de tensionată.

Țara noastră și-a exprimat constant sprijinul față de Basarabia, contribuind decisiv la decizia Uniunii Europene de a permite în curând cetățenilor Republicii Moldova să călătorească fără vize în statele membre ale Uniunii.

Dragi colegi, profit de reiterarea ocaziei aniversare pentru a afirma bucuria și încrederea că Republica Moldova va semna cât mai curând Acordul de asociere la Uniunea Europeană și Acordul de Liber schimb.

Odată cu procesul integrării Basarabiei în Uniunea Europeană, vom putea afirma că istoria ne aduce împreună din nou, fapt ce va aduce bucurie și speranță, dar care, mai ales, va fi un omagiu suprem adus celor care au făcut posibilă decizia istorică de la 27 martie 1918.

 Senator,

Sorin – Constantin Lazar

Advertisements

Related posts

Candidatură surpriză la Primăria Târgu Frumos. Un consilier ales pe listele PNL, trecut la PSD, vrea să devină primar

Marius Parteni

Un român a fost ales primar într-o localitate din Germania

Redacția

Judeţul Iaşi, sat fără câini: CJ a rămas ieri fără şefi

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site