NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Actualitatea Tv de la ora 18.30: Soluțiile la care au ajuns primarul și șeful ApaVital în privința modului de încheiere a contractelor la apă

Dumitru Pantazi a acceptat în exclusivitate să stea de vorbă astăzi cu reporterii noștri pentru a explica pe larg concluziile finale în ceea ce privește încheierea contractelor între ApaVital și pășcăneni, după negocierile de ieri cu Ioan Toma, directorul ApaVital Iași.

Primarul municipiului Pașcani spune că a discutat astăzi cu președintele Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Doru Ciocan, pe tema legalității  contractelor individuale. Cel din urmă i-a transmis faptul că modul de facturare individual aplicat de Prest Serv Apa nu a fost unul legal ci a fost un compromis făcut de ANRSC. Mai mult, tot acest mod de facturare a dus la pierderea controlului asupra consumului de apă și al pierderilor.

Edilul șef mai crede ca în orice scenariu, fie că Prest Serv Apa continuă activitatea, fie ApaVital, la un moment dat trebuia făcut ceva drastic pentru clarificarea situației facturării apei în Pașcani. Asta din cauza faptului că nu s-a reușit încasarea datoriilor de peste 7 milioane lei, sumă ce reprezintă aproximativ cifra de afaceri a Prest Serv Apa pe un an de zile.

  

”L-am întrebat telefonic pe președintele ANRSC – ului dacă se pot încheia contracte individuale și răspunsul a fost că Prest Serv Apa a avut un compromis prin încheierea acestor contracte individuale. Acest mod de contractare nu a permis să ai control asupra consumului de apă și a pierderilor. Mai mult, nu s-a reușit încasarea la timp a datoriilor de la cei rău platnici și a acumulat datorii de peste 70 miliarde lei. Suma aceasta este cifra de afaceri a Prest Serv Apa pe un an de zile”, ne-a declarat primarul Dumitru Pantazi.  

Advertisements

Legat de modul în care pășcănenii pot semna contract cu ApaVital, ca și condiții primarul a propus trei variante. Cetățenii pot rămâne în situația actuală, fără a scoate apometrele pe casa scării dacă se înțeleg între ei, semnează contract și își repartizează consumurile pe apometrele din casă. O a doua variantă este cea cu scoaterea apometrelor pe casa scării, costul fiind de 300 de lei, în opinia primarului, pe apartament. O ultimă variantă sunt branșamentele separate din căminele apometrului general.

El a adus aminte pășcănenilor de perioada în care veneau la audiențe și îi arătau că au consumat 3 mc de apă, iar pierderile erau de peste 10 mc. Dumitru Pantazi nu a transmis un termen clar în ceea ce privește în cât timp au obligația pășcănenii de a se înțelege cu operatorul județean, însă speră ca în maxim 3 luni de zile, cetățenii să încerce să aplice una dintre cele trei soluții propuse de el.

Dacă pășcănenii au o altă soluție legală a acestei probleme, edilul șef spune că este dispus să o discute.

Advertisements

”Sunt trei variante practic de rezolvare a acestei probleme. Unu: pot rămâne în această situație dacă se înțeleg pe scară, semnează contractul și își repartizează consumurile pe apometrele din casă. A doua variantă: scoaterea apometrelor pe casa scării. Deja sunt scări unde s-a început scoaterea apometrelor, iar costul este de 300 de lei pe apartament, nu mi se pare o sumă extraordinar de mare. A treia variantă: dacă nu se înțeleg și nu doresc nici pe casa scării, nici în comun să gestioneaza consumul de apă, varianta este cu apometre jos cu rampă în căminele cu apometru general, iar fiecare își trage branșament separat și atunci contractul va fi individual. Apometrele generale vor fi trase de către ApaVital din sursele lor”, a mai declarat primarul Dumitru Pantazi .

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Programul transportului public local, în perioada Sărbătorilor Pascale și 1 Mai

Redacția

Angajările masive la Primăria Paşcani riscă să fie blocate de Guvernul Tudose!

Ema Roman

Primăria caută finanțare europeană, pentru reabilitarea Lacului Peștișorul

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site