RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Activarea cardului de sănătate provoacă haos în instituțiile medicale din Pașcani

Așa cum se anunțase cu câteva săptămâni în urmă, de la 1 mai nicio consulatație nu mai este decondată fără cardul de sănătate.

 

  

Prezența acestui card la medicul de familie sau în orice unitate medicală, a devenit obligatorie, iar în aceste condiții furnizorii de servicii medicale și-au achiziționat acele dispozitive aferente de citire a cardurilor.    

“Începând de astăzi, conform legii, serviciile medicale nu sunt validate și decontate decât dacă pacientul se prezintă cu cardul de asigurat. Acesta ne oferă nouaă certitudinea că pacientul este asigurat și Casei Județene de Asigurări, certitudinea că pacientul a trecut prin serviciul respectiv și a primit serviciile medicale”, ne-a declarat dr. Diana Acsinte, purtător de cuvânt al Spitalului Municipal Pașcani.  

În aceste condiții, holurile unităților sanitare din Pașcani au fost asaltate de zeci de oameni care au venit să-și activeze cardurile. Aceștia au fost nevoiți să aștepte ore în șir, asta pentru că sistemul informatic care deservește acest card are mari deficiențe. Activarea propriu-zisă durează minute bune, deoarece sistemul se blochează și medicii sunt nevoiți să aștepte sau să restarteze computerele și să încerce din nou.

Nici cei care s-au ocupat din timp de acest lucru și au cardul de sănătate activ, nu scapă fără a aștepta minute bune în cabinetul medicului. Toate astea pentru că sistemul dă erori și la citirea cardurilor, ceea ce împiedică consultațiile și eliberarea de documente medicale.

La Spitalul Municipal Pașcani, pregătirile pentru acest nou proiect au început cu două luni în urmă și se pare că până în acest moment, medicii nu au întâmpinat mari probleme în activarea și gestionarea acestor carduri.

“Ne-am pregătit de aproximativ două luni. Am achiziționat un număr de 39 de cititoare de carduri pe care le-am instalat pe calculatoare la fiecare punct de lucru din spital. Oriunde se prezintă pacientul, cu bilet de trimitere, are nevoie de cardul de asigurat activat la medicul de familie. Excepție fac urgențele medico-chirurgicale, pacienții care se transferă din spitalul nostru în alt spital și invers” a mai adăugat reprezentantul unității medicale din Pașcani.

Din păcate, următoarea perioadă se anunță la fel de aglomerată din acest punct de vedere, iar în aceste condiții, atât medicii cât și pacienții trebuie să se înarmeze cu răbdare. Ceea ce se dorea a fi un element de eficientizare a fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, este un adevărat declanșator al haosului în sistemul medical.

În tot acest timp, sunt încă mulți oameni care nu au primit cardurile prin oficiu poștal și nici nu le-au ridicat de la Casa de Asigurări de Sănătate de la Iași. Toți aceștia ar trebui să se grăbească dacă vor să beneficieze de servicii medicale fără probleme.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

MApN: Vaccinarea anti-COVID se desfăşoară în toate spitalele militare din ţară

Redacția

România ar putea scăpa de restricții până la Paște

Redacția

Membrii SANITAS, în greva japoneză

Redacția
Încarcă...