RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Vinerea Mare. Zi de post negru înaintea bucuriei Învierii


Crestinii ortodocsi si greco-catolici sunt in Vinerea Mare, ziua in care isi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe cruce si de asezarea Lui in mormant. Vineri seara, credinciosii ortodocsi participa la Denia Prohodului  si canta impreuna slujba inmormantarii lui Hristos.

In timpul Deniei au loc procesiunile cu Sfantul Epitaf, care simbolizeaza purtarea trupului lui Iisus de la cruce la mormant. Sfantul Epitaf este scos din altar si asezat pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfantului Epitaf retraim coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare.

Epitaful, adica o icoana ce-l infatiseaza pe Iisus coborat de pe cruce, va fi impodobit cu florile aduse la biserica de credinciosii veniti sa se inchine.

Cu lumanari in mana, preotii si credinciosii participa, la sfarsitul Deniei, la procesiunea in jurul bisericilor, cu epitaful, simbolizand cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormant.

  

Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinismului, in care credinciosii au meditat la dovada marii iubiri a lui Dumnezeu, care si-a sacrificat fiul pentru mantuirea lumii. Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se savarseste Sfinta Liturghie.

In Vinerea Mare credinciosii tin post negru in asteptarea bucuriei Invierii.

Obiceiuri in Vinerea Mare

– In popor se crede ca daca ploua in Vinerea Mare anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor

– Unii cred ca, daca se scufunda in apa rece de trei ori in acesta zi vor fi sanatosi tot anul

– Femeile nu umplu bors in acesta zi, sa nu se scalde Necuratul in el; nu coc paine sau altceva, sa nu arda mainile Maicii Domnului; nu cos, ca sa nu orbeasca; nu tes, nu torc, nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri

– Este o zi de impacare cu duşmanii, de iertare a persoanelor cu care suntem certati. Iertând si rugându-ne unii pentru ceilalţi il mărturisim pe Hristos Cel înviat

– Nu se mananca urzici si nici preparate cu otet, alimente-simbol care amintesc de umilintele indurate de Iisus

– Nu se ara, nu se seamana si nu se sadesc pomi pentru ca nu vor rodi

-Se afuma casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori, in zorii acestei zile, pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi

– Copiii aduna flori de pe camp si le duc la biserica

sursa hotnews.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

De ce aprindem lumânări pentru cei adormiți?

Redacția

Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu” vă invită în luna octombrie la teatru

Teona Gherasim

“Consolatorul de văduve”, pe scena Casei de Cultură din Pașcani

Oana Cordoneanu
Încarcă...