RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Vânzarea bureților în piețele din Pașcani, interzisă. Comercianții sunt nemulțumiți

Persoanele care nu au un loc de muncă încearcă să profite de acest sezon, cât mai este cald, pentru a obţine nişte bani din culesul bureților de pădure. Mulți oameni fără loc de muncă străbat pădurile din județ pentru un ban în plus. Aceștia au găsit o modalitate de câștig, pe un kg ei cer între 6 și 8 lei.

Conform HCL 30/2002, bureții sunt interziși la vânzare în piețele din Pașcani, așa că în ultima perioadă polițiștii locali au dat mai multe amenzi. Au dreptul de comercializare a ciupercilor doar cei care au crescătorii autorizate și pot prezenta certificat fito-sanitar sau de calitate a mărfii. În ciuda acestui lucru, comercianții de bureți și-au făcut apariția în piața din deal, unde și-au expus marfa, chiar dacă bureții nu au control fitosanitar, pentru a se stabili dacă sunt buni de consum. Reporterul nostru a stat de vorbă astăzi cu câțiva dintre cei care vindeau astfel de produse și care erau foarte nemulțumiți că au fost amendați de câteva ori de polițiștii locali când au adus bureți să-i vândă în piața deal. Aceștia au fost sancționați de fiecare dată cu câte 150 de lei, însă conform celor spuse de ei s-au reîntors pentru că nu au ce pune pe masă copiilor, și cu ce cumpăra lemne pentru iarnă. Mulți dintre comercianți sunt din împrejurimile Pașcaniului, dar și din alte județe.

„Am venit de la Fundul Moldovei, am strâns câțiva bureți, doi săcușori în două zile. Am cinci copii, datorii la bănci, iar poliția de la Pașcani mi-a dat amendă 150 de lei, iar astăzi din nou. De ce oare în Pașcani nu se dă voie, iar în alte orașe precum Iași, Bacău, Suceava, Focșani este plin de astfel de vânzători. Nu mă mai duc după bureți, mă apuc de furat. De unde să iau certificat de producător dacă bureții sunt de sezon, nu cresc la mine în curte. Am venit cu 50 de kg, prețul este între 6 și 8 lei. Jumătate am vândut, restul duc înapoi. Peste tot se dă voie , în alte orașe m-au lăsat nu m-au întrebat nimic”, ne-a spus Gabriel Hriscu.

  

 „Nu avem cu ce trăi, nu avem pământ, nimic, creștem  5-6 copii. La furat, la cerșit, noi nu mergem. Mai muncim cu ziua, avem ajutor social, cu bureții mai facem câțiva bani, pentru lemne la  iarnă”, ne-a mai spus o comerciantă.

 „Primarul îi de vină că nu ne lasă să vindem în piață. Nimeni n u spune nimic nicăieri, numai la Pașcani când ajungem suntem amendați. Am mâncat și noi din bureți, nu am pățit  nimic. Cu ce să-mi hrănesc copii, îi trimit la furat? Le trebuie bani să-i trimit la școală”, ne-a spus Maricica Sârbu.

 Simptomele consumului de ciuperci toxice apar, de cele mai multe ori, după 10-20 de ore şi se manifestă prin ameţeli, colici abdominale şi deshidratare. Specialiştii spun că intoxicaţiile pot fi cauzate atât de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci, cât şi de fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Captivi la locul de muncă. Dramele prin care trec salariaţii ieşeni!

Redacția

Exproprieri pe nimic. Localnicii din Blăgești vor primi doar un leu pe metrul pătrat de teren expropriat . Aceștia vor da în judecată CNADNR

Redacția

Pesta porcină africană, confirmată în două gospodării, din judeţele Bacău şi Botoşani

Redacția
Încarcă...