NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Unul dintre tinerii înjunghiați într-o cameră de cămin din Iași, cânta la nunți într-o formație din Pașcani

„Ziarul de Iaşi“ a reuşit ieri să vorbească cu tatăl lui Casian Harpa, studentul în­jun­ghiat de 12 ori, internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“, care a povestit că băiatul său a fost dintotdeauna printre primii din clasă, şi că nu umbla prin cluburi şi nici nu bea.

 

 

 

„Băiatul meu nu a intrat în club, nu a fost în nicio discotecă. El cântă muzică populară, e învăţat cu muzica asta, nu îi place altă muzică, nici rock-ul şi nici manelele, şi este cuminte şi e un băiat bun, nu ar lăsa nimănui să i se facă rău“, a spus Valentin Harpă.

Acesta a negat toate informaţiile care ar fi venit dinspre organele de anchetă cum că băiatul său ar fi consumat băuturi alcoolice excesiv înainte de a fi atacat şi rănit. Conform familiei, Casian Harpă învăţa bine, nu a făcut niciodată probleme, a absolvit cu media 10 Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu“ din Su­ceava, şi a luat mereu premiul I din clasa întâi până într-a XII-a. Acesta a venit la Iaşi hotărât să se înscrie la Conservator, pentru a-şi desăvârşi studiile la trompetă, însă a fost convins să se înscrie la Facultatea de Economie, „pentru că dacă cumva va veni un moment în care să nu mai poată cânta, să aibă o meserie pe care se poate baza. Să fie un bărbat la casa lui, chiar dacă nu poate cânta, iar Conservatorul poate să îl facă după aceea“, a spus tatăl băiatului.

De trei ani de zile, Casian cânta şi într-o for­maţie din Paşcani, Select Narcis, cu care avea scos şi un album şi participa la mai multe evenimente la care cânta.

Un ghinion uriaş

În seara premergătoare incidentului, tatăl povesteşte că în cameră cu băieţii era şi un bun prieten al lui Casian, care locuia în acelaşi cămin, şi care ar fi stat cu ei până pe la ora 11.45.

„A stat cu el până la miezul nopţii. Presupusul agresor era în pat: se scula, se culca la loc, pleca, tot aşa. Cred că avea planul gata făcut şi băiatul ăsta îl încurca, şi din cauza asta nu îşi găsea locul. Oricum, băieţii spun că avea probleme cu banii, că amaneta lucruri şi, din ce mi s-a spus, băiatului meu îi lipsesc laptopul şi banii din portofel, pe care îi avea la el“, povesteşte tatăl.

El a mai spus că băiatul a avut şi ghinion. Iniţial, fusese cazat într-o cameră, alături de amicul său bun, cel de-al patrulea coleg din cameră, care lipsea în momentul producerii incidentului, împreună cu doi „romi din Vaslui care nu păreau a fi în regulă“. În momentul acela, cei doi băieţi au cerut mutarea, au fost transferaţi într-o cameră în care mai era cazat Victor Nour, cel care a decedat, şi acolo a fost cazat şi presupusul agresor, Aurelian Giosan.

Şi în comuna de baştină, Urecheni, judeţul Neamţ, Casian Harpă, al doilea copil al familiei, era privind ca un băiat foarte bun, care provine dintr-o familie de oameni gospodari. 

Întrebat de Monitorul de Neamţ, Ioan Tănăselea, primarul comunei Urecheni, a spus că era unul dintre cei mai buni liceeni din ultimii ani din localitate.

De cealaltă parte, Aurelian Giosan, presupusul agresor, ar proveni dintr-o familie „iute de mânie“ din zona Romanului, după cum spun vecinii. Acesta mai are trei fraţi şi o soră, este copilul cel mai mic, şi între ve­cini, după cum relatează presa locală, era cunoscut ca unul dintre cei mai cuminţi, care îşi vedea de treaba lui. Aceeaşi sursă preciează că el a fost văzut ultima oară acasă la sfârşitul săptămânii trecute, când îşi ajuta tatăl la mica afacere de familie, un magazin.

Filmul evenimentelor, versiunea oficială

Filmul evenimentelor care au înconjurat omorul produs în dimineaţa zilei de luni în Căminul C4 din Campusul Târguşor-Co­pou a început să se desluşească în urma unei anchete interne realizate de către conducerea instituţiei de învăţământ superior. Iar în urma acestei anchete, se arată că doi studenţi, alături de personalul administrativ, au fost eroii unui incident care putea fi mult mai grav.

Primii care au auzit strigătele de ajutor ale băieţilor din camera 49 (etaj I) au fost două femei de serviciu din căminul de vizavi, C3, care se duceau să arunce gunoiul la un tomberon comun aflat în mijlocul campusului. Fiindcă se auzea încet, dar au auzit de două ori stri­gătele, acestea s-au dus să-l alerteze pe portarul din căminul în care lucrau, C3. Când au ieşit toţi trei afară, au văzut fumul care ieşea din geamul semi-deschis al camerei băieţilor, fapt care i-a făcut să creadă iniţial că incendiul are loc la etajul al II-lea. Atunci a fost alertat şi portarul căminului C4, care le-ar fi spus colegilor că nu s-a sesizat fiindcă în aceeaşi noapte au mai avut loc două scandaluri violente în cămin, fiind gălăgie încă de la ora 4. În momentul în care a aflat că incendiul este localizat la etajul I, portarul din C4 s-a dus şi a făcut rost, împreună cu femeile de serviciu, de găleţi cu apă pentru a stinge focul, în timp ce portarul din C3 a urcat direct la etajul I să caute camera incendiată, identificând-o după fumul care ieşea pe sub uşă.

Aici a găsit câţiva băieţi care erau deja treji, pe hol, unul dintre ei întorcându-se la 6.20, cu cinci minute înainte de sesizarea incendiului, din club, fără însă a consuma băuturi alcoolice. Unul dintre studenţi, împreună cu portarul, a spart uşa, în timp ce studentul care se întorsese din club cu cinci minute mai devreme şi-a acoperit faţa pentru a se proteja de fum şi a intrat în cameră, ajutat de portar, pentru a scoate trupurile celor doi studenţi din calea focului care tocmai se extindea.

Martorii oculari au precizat că, în momentul în care s-a intrat în cameră, ambii tineri erau vii, atât Casian Harpă, cât şi Victor Nour, iar Casian Harpă, grav rănit, se târa înspre fereastră în căutare de aer, departe de foc.

„Dacă nu ar fi avut sânge rece să intre după el, astăzi ar fi fost mort, au spus cei implicaţi în ancheta administrativă a UAIC.

Însă sprijinul studentului nu s-a terminat cu intrarea în cameră să îi scoată pe cei doi afară. Acesta a încercat manevre de resuscitare asupra lui Victor Nour şi a reuşit să oprească sân­gerarea din zona gâtului a lui Casian Harpă până la sosirea medicilor, fapt care i-a salvat viaţa. Acesta din urmă, conform informaţiilor medicilor, este în stare mai bună decât a fost luni, iar aseară, până la închiderea ediţiei, îşi recăpătase simţurile, a fost conştient, a reuşit să vorbească cu medicii, însă starea sa este în continuare gravă.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Loading...

Related posts

RAZIE A POLIŢIŞTILOR PĂŞCĂNENI

Redacția

S-a spânzurat pentru că iubita sa, o tânără din Hălăucești, l-a înșelat cu un italian

Redacția

Un tânăr de 21 de ani din comuna Tătăruși a fost găsit spânzurat în propria casă

Teona Gherasim

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site